« май 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Представят уникалната книга „Гозбите на старите българи“

И великите личности, както всички останали, си имат кулинарни предпочитания. Широкоизвестен е прословутият пържен сандвич с фъстъчено масло и банани на Елвис Пресли, но какво знаем за любимите гозби на известните българи от старо време? Алеко Константинов, например, е един от най-европейски изглеждащите, мислещите и пишещите българи през 19 век. Любимото му ястие, обаче, е свързано по-скоро с Ориента. Той най-много е обичал сарми с лист от кисело зеле. И то не от дребните, а големи колкото юмрук. И не с кайма, а с кълцано месо. С любопитни случки от живота на други наши писатели, политици и стари граждани, свързани с кулинарни подвизи или неблагополучия, с интересни и важни факти за произхода на храни и обичаи, с богата галерия от образи, книгата "Гозбите на старите българи"  предлага на вниманието на читателите един необичаен ракурс към миналото ни. Тя ще бъде представена в Бургас на 13 февруари, понеделник, от 18 часа в Културен център "Морско казино", със съдействието на Община Бургас. Любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения и пристрастия хора и българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков,  Султана Рачо Петрова, Иван Вазов, Чудомир, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Емилиян Станев и още много други, са намерили място в изданието. Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и факти, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и писателски архиви. Някои от тях днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са приготвяли известни личности от близкото и далечното ни минало. Съставители на книгата са литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова. Художник е Калин Николов, използвани са и рисунки на Гео Милев, Илия Бешков, Александър Божинов, Александър Добринов и др. Изящният том е дело на ИК "Бард".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Дузпи излъчиха победителя на турнира „100 години Черноморец”

  • 18 Май 2019
  • 86
Училищният турнир „100 години Черноморец“ излъчи своя победител.

Теодора Вълева: Творчеството за деца осмисля всички усилия и трудности

  • 18 Май 2019
  • 245
Тя е слънчево момиче и пише слънчеви стихотворения за деца

„Черноморец” в компанията на три варненски тима в Топ 4 на България

  • 16 Май 2019
  • 224
Трета формация на ватерполния „Черноморец” ще се бори за медал в настоящия сезон от държавните първенства по водна топка.

Носителят на световния пояс гостува на кмета

  • 16 Май 2019
  • 179
Атанас Божилов бе поздравен от кмета Димитър Николов за спечелената първа за Бургас световна титла от второто издание на професионалната верига по бойни спортове SENSHI.

Елитът на бургаската акробатика се събира за Деня на българския спорт в ОУ "Васил Априлов"

  • 16 Май 2019
  • 199
Бургас ще празнува Световния ден на предизвикателството и Деня на българския спорт на 17 май /петък/. ОУ "Васил Априлов" ще бъде любезен домакин на празника. Началото е в 11:00 часа.