Творци от Сърбия и Македония идват за 12-то издание на „Свято слово“

Тази седмица в дните от 15 до 18 май в Бургас стартира ХII издание на Майски срещи на славянски творци "Свято слово". Форумът се провеждат ежегодно в морския град и се посвещава на делото на първоучителите - светите братя Кирил и Методий.   Специални гости на събитието ще са поетите Борче Панов от Македония, Миодраг Якшич и Гордана Влаич от Сърбия. Българските представители в срещите са поетите от Бургас – Елка Стоянова и д-р Лорис Мануелян. В досегашните издания на "Свято слово" гости на бургаската общественост са били писатели от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия и Чехия.  Откриването ще бъде на 15 май от 18 часа в Дома на писателя. Програмата предвижда в традиционното събитие "Часът на поета" на остров Света Анастасия на 16 май гостите и бургаски поети от всички поколения да се състезават за най-атрактивно поднасяне на авторска творба. Желаещите могат да участват и в конкурса "Вдъхновени от острова", обявен от губернатора на острова Павлин Димитров.  Условието е да напишат своите литературни произведения в малките "Тефтерчета на твореца". В следващите дни в "Акве Калиде" участниците в "Свято слово" ще чуят легендите за водата, ще четат стихове в Поетично кафене в Несебър, ще споделят тайните на своето вдъхновение в творческа работилница с ученици от  музикалното училище "Проф. П. Владигеров" в Бургас. Организатори на ХII-те Майски срещи на славянските творци "Свято слово" са Община Бургас, Читалище "Любен Каравелов 1940", Бургаската писателска общност и РЕКИЦ "Читалища".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 438
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 409
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 414
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 695
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 665
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.