Въвеждат нови стандарти в Апелативния съд

По-високите стандарти в работата на Апелативен съд – Бургас след влизане в сила на Регламент/(ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. и Директива (ЕС) 2016/680 за защита на физическите лица във връзка с обработването на лични данни представи на брифинг пред журналисти административният ръководител съдия Деница Вълкова. Във връзка с влизането в сила на тези два документа, които уреждат правата и задълженията по защита на личните данни на физическите лица от всички държави членки на ЕС, Апелативен съд – Бургас предприе действия съобразно правомощията си на администратор на лични данни. Въведен е регистър на дейностите по обработване на личните данни, на основание чл. 30 от Регламента. Той се отнасят за категориите лични данни извън правораздавателната дейност и за тези, свързани с правораздавателната дейност на Апелативен съд – Бургас. Предстои актуализиране на Инструкцията относно механизма на обработване на лични данни и защитата им в Апелативен съд – Бургас, съобразно мерките за изпълнение и прилагане на Регламента и Директивата. Председателят на съда акцентира върху всички необходими организационни и технически мерки, които институцията е предприела за защита на личните данни на физическите лица, които събира и обработва. Съдия Вълкова разясни пред медиите и новите моменти при защитата на личните данни когато се публикува информация за дела от обществен интерес. В прессъобщенията и бюлетините за предстоящи дела, подлежащи на публикуване в страницата на Апелативен съд – Бургас се посочват пълните наименования на юридическите лица, институции, населени места и длъжности. В бюлетина с насрочени дела за текущ месец имената на лицата се изписват с инициали. При прессъобщения за проведено съдебно заседание, както и при постановен съдебен акт, който не е окончателен, се изписва цялото собствено име на лицето и инициал на фамилното име. При прессъобщения за окончателен съдебен акт се посочват собственото и фамилно име на лицето. Тези нови стандарти на работа са обективирани в заповеди на председателя на Апелативен съд – Бургас, консултирани с г-жа Невин Фети, съветник по правни въпроси на президента и са съобразени със заповед на Председателя на ВКС. Документите са изпратени и до съдилищата в апелативния район с оглед унифициране на практиката при прессъобщенията за медиите и при регистрите за обработване на данните по места.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 310
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 288
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 293
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 576
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 545
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.