Отбелязваме Освобождението на Бургас на 6 февруари

На 6 февруари се навършват 141 години от Освобождението на Бургас от османско иго. На този паметен ден през 1878 година в града влиза отрядът на полковник Александър Лермонтов, който е посрещнат с огромна радост от бургазлии. Оттогава всяка година признателните поколения отдават своята почит на освободителите. Ето как ще се случи това през настоящата 2019-та: 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАС ОТ ОСМАНСКО ИГО П Р О Г Р А М А 5 ФЕВРУАРИ (ВТОРНИК) 17:30 часа Регионален исторически музей, ул. "Лермонтов" 31 Представяне на сборник с доклади от Научна конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1944 г." Водещи на събитието: Проф. д.и.н Светлозар Елдъров и Стоян Райчевски 6 ФЕВРУАРИ (СРЯДА) 11:00 часа, пл. "Атанас Сиреков" Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас 11:30 часа Паметник на руските освободители Тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15) Паметник на руския лазарет (Приморски парк) Полагане на венци и цветя 12:00 часа Регионален исторически музей, ул. "Лермонтов" 31 "60 години Парк-музей Шипка" Гостуваща изложба от Национален парк-музей "Шипка" . 12:30 часа пл. "Атанас Сиреков" Празничен концерт С участието на: ФА "Лукойл" - ръководител Марио Егов, ДТС "Лъкатниче" ръководител Дафинка Тигърова, ДТС "Златен пламък" - ръководител Николай Цветков, Вокално студио "Славееви гласове" - ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" - ръководител Цветелина Стойчева, Стоян Ганчев - народен певец 18:00 часа Дом на писателя, ул. "Вола" № 1 "Свободата - творческо вдъхновение" Експозе на Георги Райков.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 262
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 244
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 249
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 531
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 501
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.