Дамската чанта крие опасности за здравето

Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни заболявания, предупреждава Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, в ефира на радио „Спутник“. Аксесоарът е податлив на проникване на различни микроорганизми поради чести контакти с немити ръце, контакт с пода, пейки, маси и други мръсни повърхности. Важен рисков фактор е, че чантите много рядко се почистват или измиват. Според специалиста в чантата и предметите в нея най-често се срещат Ешерихия коли, вируси, причиняващи чревни инфекции, Стафилококус Ауреус, Стрептококи, ентерококи, хелминтни яйца, различни гъбички и акари. В същото време кожените чанти с гъбеста текстура осигуряват най-добрите условия за разпространение на патогени.Вещите, които са постоянно в чантата, също могат да носят опасни патогени. Първите места по замърсяване са заети от крем за ръце, червило, пила за нокти и спирала, казва Лебедев. Също така - портфейл, ключове, мобилен телефон, гребен, химикалка, тетрадка, паспорт и други документи могат да бъдат източници на микроби в чантата. Експертът призова за измиване на ръцете и повърхността на чантата, особено на дъното, с антисептик, както и периодично почистване на вещите, които често се носите със себе си. Той също така препоръчва да се закачва чантата на закачалка или специална кукичка, вместо да я поставяте на пода, на седалка в обществения транспорт или пейка на автобусна спирка.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗЕЛЕНАТА ЗОНА СТАВА ОТНОВО ПЛАТЕНА НА 7 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 32
Община Бургас съобщава, че зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни.

Стартира 14-тото издание на Детска лятна академия за превенция и спорт в община Вeлико Търново

  • 30 Апр 2024
  • 20
Гост на церемонията, която се проведе на специализираните площадки за пожарна и пътна безопасност в с. Балван, беше Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.

Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика по Великденски празници в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра

  • 30 Апр 2024
  • 23
Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи.

Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

  • 30 Апр 2024
  • 19
Новият комплекс в с. Самораново, който включва пилотен затвор без решетки по норвежки образец, преходни отделения, център за обучение на затворническите служители и др. бе представен публично днес, 16 месеца след първата копка на строежа.

На 1 май 2024 г. влиза в сила Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

  • 30 Апр 2024
  • 42
Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия влиза в сила на 1 май 2024 г.