Нова научна теория противоречи на Айнщайн

Нова научна теория твърди, че скоростта на светлината не е постоянна, като при възникването на Вселената е била по-висока. Според общоприетата теория на Айнщайн скоростта на светлината във вакуум е непроменлива физична константа и максималната възможна скорост на всичко в космоса е 299 792,458 километра в секунда. Екип от учени твърди, че непосредствено след Големия взрив светлината е пътувала много по-бързо спрямо сегашната си скорост. В близко бъдеще тази нова теория ще бъде проверена и ако се окаже вярна, ще промени напълно представите ни за Вселената, пише в. The Independent. Учените ще проверят теорията на Айнщайн, измервайки точния спектър на реликтовото излъчване - микровълновото лъчение, идващо от всички посоки на небесната сфера. Ако някога светлината е пътувала по-бързо от сега, спектърът на реликтовото излъчване ще има много точно измерение - 0.96478. Последното измерване, направено през 2015 година от космическия сателит Planck на ЕКА, е установило приблизителна стойност от 0.968 - цифра изключително близка до тази на новата теория. "Много скоро ние ще успеем да тестваме своята теория и ако тя бъде доказана, това ще означава, че познатите ни физични закони не винаги са били такива, каквито са сега", споделя създателят на новата теория професор Жоао Магейжо. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 104
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 90
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 91
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.

НС ще ратифицира договорите за купуване на F-16

  • 19 Юли 2019
  • 149
Народните представители ще разгледат ратифицирането на четирите договора със САЩ за закупуването на осем изтребителя F-16, съобщава БНТ. Депутатите ще гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 година.

С приложение на НАП ще проверяваме за злоупотреба с данните ни

  • 19 Юли 2019
  • 135
Най-важният въпрос в момента е какво могат да направят хората, които подозират, че личните им данни за изтекли. В момента правим приложение за сайта на НАП. На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено.