НАСА: Връщаме се на Луната

НАСА реши да възроди работата в една от най-символичните за човечеството мисии – покоряването на Луната, след като от 70-те години на миналия век нямаше активност в тази насока. Действащият администратор на агенцията Робърт Лайтфуут намеква за сериозна трансформация на възможностите на астронавтите чрез наскоро излязлата от разработка система – Space Launch System. Към момента се знае със сигурност, че агенцията планира мисия в орбита около земния спътник още през следващата година, но без човешко участие. След това се очаква нова мисия, но този път с астронавти на борда, която ще използва новата капсула „Орион“. Първата от мисиите е наречена EM-1 (Exploratory Mission – 1), a втората – ЕМ-2, предава technews.bg. Лайтфуут препоръчва в съобщението си да бъде изчислена рентабилността при добавянето на човешки екипаж още в EM-1. Общността около НАСА е наясно, че подобна мисия не е провеждана от 1971-ва насам не само заради нуждата от технологичен напредък, но и до голяма степен по политически и административни причини. След като претърпя огромен спад във финансирането си от страна на правителството, НАСА си възвърна всички източници на доходи и е готова да отправи поглед нагоре още веднъж през 2018-та – година, през която Агенцията ще отбележи 50-годишнината от мисията на Аполо 8. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 159
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 133
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 143
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 143
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 131
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.