НАСА: Връщаме се на Луната

НАСА реши да възроди работата в една от най-символичните за човечеството мисии – покоряването на Луната, след като от 70-те години на миналия век нямаше активност в тази насока. Действащият администратор на агенцията Робърт Лайтфуут намеква за сериозна трансформация на възможностите на астронавтите чрез наскоро излязлата от разработка система – Space Launch System. Към момента се знае със сигурност, че агенцията планира мисия в орбита около земния спътник още през следващата година, но без човешко участие. След това се очаква нова мисия, но този път с астронавти на борда, която ще използва новата капсула „Орион“. Първата от мисиите е наречена EM-1 (Exploratory Mission – 1), a втората – ЕМ-2, предава technews.bg. Лайтфуут препоръчва в съобщението си да бъде изчислена рентабилността при добавянето на човешки екипаж още в EM-1. Общността около НАСА е наясно, че подобна мисия не е провеждана от 1971-ва насам не само заради нуждата от технологичен напредък, но и до голяма степен по политически и административни причини. След като претърпя огромен спад във финансирането си от страна на правителството, НАСА си възвърна всички източници на доходи и е готова да отправи поглед нагоре още веднъж през 2018-та – година, през която Агенцията ще отбележи 50-годишнината от мисията на Аполо 8. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 30
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 15
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 44
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.

Без синя зона в празничните дни до 6 май, активират зелената на 2 май

  • 25 Апр 2019
  • 64
Община Бургас уведомява своите жители и гости, че паркирането в синя зона ще е безплатно в дните от 26 до 29 април, както и през празничните 1 и 6 май.

Специални мерки за сигурност ще има за празниците

  • 25 Апр 2019
  • 50
МВР и Пътната агенция предвиждат специални мерки за сигурност за празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища в страната. Униформените ще проверяват водачите за алкохол, наркотици и превишена скорост.