Айнщайн е бил атеист

Ръкописно писмо на Алберт Айнщайн, излагащо отношението му към религията и смисъла на живота, ще бъде изложено на търг в Ню Йорквн началото на месец декември, съобщи Франс прес. Писмото е от 1954 година и е написано на немски език. То е адресирано до германския философ Ерик Гуткинд. В него гениалният физик пише: "Думата Господ за мен не е нищо друго, освен продукт на човешките слабости, а Библията е набор от почитани легенди, но доста примитивни в своята същност", пише Айнщайн от Принстънския университет в Ню Джърси. Това се случва една година преди кончината му през 1955 година. "Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не би могла да промени моето отношение", пише на философа физикът. Много изследователи на великият учен посочват, че цитатите му относно Бог често за извадени от контекста, а понякога дори се използват от религиозни организации и секти. Ученият всъщност е много критичен към религията. "Не мога да си представя Господ, който възнаграждава и наказва своите създания или пък има подобна на нашата воля. Нито мога да си представя как индивид може да оцелее след физическата си смърт - нека слабите души, от страх или от абсурден егоизъм, да се радват на такива мисли", заявява физикът. "Ако хората са добри само защото се страхуват от наказание или се надяват на награда, тогава наистина сме за съжаление", допълва гениалният учен. Истината е, че Айнщайн смятал Бог за метафора на Вселената и нейните закони. Според него познатият от религиозните книги Господ бил твърде много моделиран спрямо човека и неговите желания, страхове и воля. Що се отнася до писмата на Айнщайн, то те добиват все по-голяма колекционерска стойност през последните години, припомня агенцията. През месец октомври миналата година ръкописна бележка на гениалния учен относно тайната на щастието беше продадена в Ерусалим за над 1,5 милиона долара при първоначална оценка 5000-8000 долара. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 282
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 262
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 267
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 550
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 519
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.