Цъфтежът на водораслите в океана приема застрашителни размери

Учените от Университета на Южна Флорида са изучавали "Саргасовия пояс" - така се нарича поясът на цъфтящите водорасли в Атлантическия океан. Кафявите саргасови водорасли растат през лятото, покривайки повърхността на водата в тропическата част на Атлантически океан. Миналата година цъфтежът се разпространи от африканския бряг до Мексиканския залив, а площта му беше 8850 квадратни километра. Теглото на биомасата от водорасли достигна не по-малко от 20 млн. тона през юни. Подобен цъфтеж се повтаря всяка година, с изключение на 2013 г. Миналата година обаче биомасата на "Саргасовия пояс" надвиши числата за 2011 г. над 10 пъти. Възможна причина за силно разцъфване на водораслите е промяната в химическия състав на водата. Това може да се дължи на издигането на дълбоки водни пластове край бреговете на Западна Африка, както и на замърсяване във водата от земеделските земи. Най-голямо количество фосфати и нитрати идва от водите на Амазонка. Тези минерали са място за размножаване на саргасовите водорасли. Сред другите причини за буйството на водораслите са климатични промени. Саргасовите острови не са негативно явление за екосистемите, тъй като често те носят риба, костенурки и птици. Христофор Колумб говори за островите на морските водорасли по пътя към Новия свят (северно от Карибите). Въпреки това, тяхното разпространение до такъв размер е опасно, защото когато се разпространяват към дъното, те блокират светлината, което е вредно за коралите и морските животни. В Мексико, Доминиканската република, Ямайка и дори в Южна Флорида, водораслите биват изхвърлени по плажовете, където те се разлагат, освобождавайки сероводород. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 58
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 67
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 56
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 79
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 72
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.