В Япония - кампания ”Петъчен бонус” за по-къс работен ден

В Япония - кампания ”Петъчен бонус” за по-къс работен ден Светът Пивоварна предлага бира за ”Петъчен бонус” | Сн.: Getty Images/Guliver Photos
В Япония започва кампанията "Петъчен бонус" за по-къс работен ден и повече време за почивка и харчене на пари. Този петък е първият от "Петъчен бонус" в страната на изгряващото слънце. Това е кампания, подкрепяна от правителството, за да бъдат стимулирани ордите работохолици, изтощени от допълнителните часове работа, да напуснат офисите си по-рано и да отидат да харчат парите си, предаде АФП, цитирана от БТА. През последния петък на всеки месец ще бъде възможно работното място да се напусне в 15 часа местно време. Премиерът Шиндзо Абе също е част от кампанията със следобед на зен медитация в токийски храм преди концерт. Програмата цели да придаде сила на третата световна икономика и на второ място трябва да съдейства за промяна на досегашния начин на работа на японците, които наблягат най-вече на часовете полаган труд. Компаниите веднага се възползваха от възможността да увеличат бизнеса си. Пивоварната Сънтори холдингс (Suntory Holdings) сложи рекламата си с надпис "Петъчен бонус" и предлага чаша бира в някои ресторанти и дори нае специален влак за алкохолни екскурзии от по четири часа. При все това много са фирмите, в които служителите ще продължат и след падането на нощта да се трудят и с нищо няма да променят навиците си. Според проучване, цитирано от медиите, само 3 процента от анкетираните 1603 служители са отговорили, че са засегнати от инициативата. По-добре платените, като служителите на СофтБанк груп (SoftBank Group), ще могат да си тръгнат по-рано, без да им бъде намалена заплатата, нито отпуската им, според говорител на телекомуникационния гигант. От април те дори ще имат право на бонус от 10 000 йени месечно (83 евро), за да ги харчат през този или някой друг ден. В повечето случаи обаче служителите трябва да предупреждават, че ще ползват един следобед или да си изваждат часове, за да имат право този удължен уикенд. Така е в автомобилните групи Тойота (Toyota) и Нисан (Nissan). "Японците трудно вземат почивен ден, следователно трябва да създадем условия, така че всеки да излиза в отпуск", пояснява представител на работодателската организация Кейданрен. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 356
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 331
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 336
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 620
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 589
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.