Полша арестува китайски служител на "Huawei" и местен киберспец за шпионаж

Полската агенция за сигурност арестува полски и китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предаде Ройтерс, като цитира Полската агенция по печата (ПАП). Китаецът е един от директорите на полския филиал на телекомуникационния концерн "Huawei". "Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма електронна компания. Полякът е личност, известна в средите, свързани с кибер-бизнеса", съобщи пред ПАП Мачей Воншик, заместник-ръководител на полските специални служби. Според полски медии полякът - Пьотър Д., до 2011 г. е заемал висш пост в Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Работил е в областта на киберсигурността. Претърсени са били полски офиси на "Хуавей", както и полски офиси на телекомуникационната фирма "Ориндж". Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързани с критики на Запад срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване. През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком Huawei Мън Ванчжоу. Задържането й е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. US разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има "задни вратички" за използване от държавни шпиони. След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на Huawei в телекомуникационните им мрежи. И докато САЩ е в търговска война с Китай, Варшава затопля все повече отношенията си с Вашингтон. В края на миналата година полският министър на отбраната Мариуш Блашчак се обяви за създаването на американска военна база в страната с името "Форт Тръмп". / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Въвеждат тол системата от 16 август

  • 25 Юни 2019
  • 128
Има готовност за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Търговската ѝ експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, ще започне три месеца по-късно, уточни той.

Чуждестранни туристи и ученици се включиха в инициативата „Денят за вас“

  • 25 Юни 2019
  • 116
Чуждестранни групи туристи - англичани, германци и руснаци, бяха сред многобройните жители и гости на Бургас, които днес се включиха в първия ден на инициативата „Денят за вас“. Цял ден поток от посетители използваха отворените врати на 10 емблематични туристически обекта в община Бургас.

САЩ, Русия и Израел единодушни: Всички чужди сили да напуснат Сирия

  • 25 Юни 2019
  • 127
С обща цел са САЩ, Русия и Израел след днешната тристранна среща на върха, която се проведе в Ерусалим. Стигна се до консенсус всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г. (годината на началото на гражданската война), да напуснат страната.

Туристи вече заплащат „синя зона“ в Слънчев бряг чрез URBO

  • 25 Юни 2019
  • 125
Над 600 туристи в Слънчев бряг вече заплащат платено паркиране в „синя зона“ на територията на комплекса и чрез мобилната платформа URBO. Само за седмица след стартирането на тази функционалност, потребителите се възползват и от тази възможност за разплащане посредством банкова карта в приложението.

Русия се връща в ПАСЕ, Украйна излиза в знак на протест

  • 25 Юни 2019
  • 133
След девет часа ожесточени дебати и гласуване на редица поправки парламентаристите от държавите членки на Съвета на Европа решиха да дадат на Русия възможност да участва отново в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).