Европарламентът препоръча лекарите да изписват канабис

Европейският парламент призова за по-широка употреба на канабис за медицински цели в нарочна резолюция, приета в Страсбург снощи. В нея депутатите настояват на лекарите да бъде разрешено да го изписват на пациенти, а цената на медикаментите с канабис да се покрива от здравните каси. Медицинският канабис се използва за облекчаване на болките на пациенти с окологични заболявания, както на някои симптоми на множествената склероза. Според парламента има “убедителни или съществени доказателства, че канабисът и канабиноидите имат терапевтичен ефект” при лечение на хроничната болка при възрастни, действат като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, и подобряват симптомите на мускулни спазми при множествена склероза. Депутатите смятат, че научните изследвания показват ефективност и за подобряване на апетита на болни от СПИН, за облекчаване на някои симптоми на психоза, Синдрома на Турет, епилепсията и Алцхаймер, артрита, астмата, болестта на Крон и дори глаукомата. Европарламентът прави разграничение между медицинската употреба на активното вещество в канабиса и пушенето му като наркотик, като се застъпва само за терапевтичното му приложение при строги законови правила. Като посочват, че в европейските държави отношението към лечението с канабис се различава, евродепутатите настояват да се определят общи стандарти, а властите да въведат законови и финансови възможности за по-широката му употреба и изследване, както и да обучават лекарите и фармацевтите за лечебните свойства на канабиса. Евродепутатите настояват “Европейската комисия и държавите членки да правят повече изследвания и да стимулират иновациите по отношение на проекти, свързани с използването на канабис за медицински цели”. Според евродепутатите легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството му и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети. Европейската комисия обаче смята, че няма компетенции да изработи общи стандарти или да легализира медицинския канабис, тъй като това е правомощие на властите в страните членки. Еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова заяви, че ЕС би могъл да контролира използването на медикаментите, ако те бъдат допуснати и да координира работата на фармацевтичните агенции в отделните страни при тяхното лицензиране. Йоурова съобщи, че досега над 40 млн. евро по европейски проекти са отпуснати за изучаването на терапевтичните свойства на канабиса и неговите съставки, като проекти ще бъдат финансирани по програма “Хоризонт 2020” и през тази и следващата година. Световната здравна организация препоръча през 2017 г. съставящото канабис съединение канабидиол (CBD) да не бъде третирано като наркотично вещество. Досега нито една европейска държава не е разрешила използването или отглеждането на канабис с медицински цели. Само един препарат за лечение на множествена склероза е лицензиран за употреба в 17 европейски държави.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 337
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 313
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 318
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 601
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 571
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.