Чужденците в Австрия ще имат същите права без да учат немски език

Чужденците в Австрия вече няма да получават по-малко социални услуги, ако не учат немски език, реши Конституционният съд на страната, като отмени закон, приет от предишното дясно правителство, предаде ДПА. Законът бе израз на политиката на коалиционното правителство на консерваторите и крайната десница, които целяха да направят Австрия по-малко привлекателна за потенциалните мигранти. Разпоредбите, които обвързват социалните плащания с езиковите умения, нарушават конституцията, защото дискриминират хората в неравностойно положение, както и онези, които успяваха да си намерят работа, за която не се изисква владеене на немски, постанови съдът. Освен това Конституционният съд отмени разпоредба, която намаляваше социалните плащания за всяко следващо дете. Този закон имаше особено негативен ефект върху мигрантските общности, които обичайно имат по-големи семейства от австрийците. "Тези разпоредби поставят в неравнопоставено положение семействата с няколко деца. Те са обективно необосновани и затова противоконституционни", заяви съдът. Преди седмица конституционните съдии отмениха политиката на дясното правителство за полицейско следене в интернет. Кабинетът на консервативния канцлер Себастиан Курц падна от власт през май заради обвиненията в корупция срещу тогавашния вицеканцлер и лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе. В момента Курц преговаря с партията "Зелените" за сформиране на ново правителство. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 190
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 177
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 189
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 186
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 171
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.