Организаторът на атентата срещу генерал Сулеймани от ЦРУ е загинал в Афганистан

Майкъл Д'Андреа, служител на ЦРУ, за когото се смята, че има ключова роля в много операции, включително в убийството на генерал Касем Сулеймани, е един от загиналите пътници на самолета, катастрофирал в Газни, Афганистан. Д`Андреа, наричан в региона Тъмния принц или Аятолах Майк, ръководеше операциите на САЩ в Ирак, Иран и Афганистан, включително и атаката с дронове, с която бе убит иранският ген. Сулеймани. Той бе считан и за основния двигател на антиправителствените протести в Иран. Информацията е на иранската агенция Mehr, с позоваване на източници от руското разузнаване. Новината бе съобщена и по иранската телевизия. В понеделник, в планински район на Газни, падна американски самолет Bombardier E-11, а талибаните се похвалиха, че те са го свалили. Инцидентът е станал само на 10 км от американска военна база, а след него талибаните взеха под охрана останките от самолета и започнаха да претърсват територията в опит да открият оцелели. Самолетът е бил мобилният команден център на агента на ЦРУ Майкъл Д`Андреа и има спекулации, че сега голяма част от неговото оборудване е в ръцете на талибаните. В материала на Mehr също няма други имена, освен това на офицера от ЦРУ. От американска страна продължава да няма коментари. "Министерството на отбраната няма да каже колко човека са били на борда, и дали са загинали", се казва в изявляние, цитирано от американски медии. Единствената официална информация е, че се води разследване. По думите на представителя на американската армия в Афганистан - полк.Сони Легет, военните ще предоставят допълнителна информация, "когато тя им бъде предоставена". След продължило няколко часа мълчание по случая, от Пентагона признаха, че самолетът е на американските ВВС, но не съобщиха колко са загиналите, нито разкриха самоличността им (съобщенията бяха за между 5 и 10 човека). Иранският генерал Касем Сулеймани беше убит с атака от дронове в Багдад на 3 януари по нареждане на американския президент Доналд Тръмп. Атаката бе координирана от американското разузнаване и лично от офицера от ЦРУ Майкъл Д`Андреа. Сулеймани бе най-влиятелният ирански военен, под чието командване бяха осъществявани всички действия на Техеран в Ирак, Сирия, Палестина и Ливан. След смъртта му напрежението между САЩ и Иран се засили, като двете страни бяха изправени на практика пред въоръжен конфликт. На 8 януари иранският Корпус на стражите на ислямската революция пък нанесе ракетен удар по две американски бази в Ирак. https://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 573
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 534
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 534
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 818
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 788
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.