НЗОК: Болниците да изписват пациентите с финансов отчет

НЗОК предлага при изписване от болница, освен епикризата, пациентът да получава и счетоводен документ за стойността на извършените манипулации. Това стана ясно на започналите финални преговори между страните за Национален рамков договор за тази година. "Към момента страните по договора са се обединили, че трябва да има текстове за регулация в болничната помощ, както и около идеята да се направи опит за въвеждане на персонален финансов документ", съобщи управителят на НЗОК Глинка Комитов. Той каза това след днешната среща между представители на НЗОК и Българския лекарски съюз с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев. Този документ ще бъде издаван заедно с епикризата при изписването на пациента от болница и в него ще бъде посочена извършваната дейност по време на лечението. Това е важна информация, за да може занапред да се прави адекватно остойностяване на медицинските дейности, обясни Комитов. Единият екземпляр ще бъде за пациента, а другият - за НЗОК. Според Комитов, отдавна е трябвало да се направи така, че основният пакет медицински дейности да бъде адекватен на финансовия ресурс. Гаранцията, за това, че в документа няма да се надписват дейности е, че НЗОК ще иска той да бъде оформян по счетоводни данни. Не вярвам някое лечебно заведение да дава неверни счетоводни данни, защото тогава ще се намесят други органи за проверка, увери Комитов. Шефът на НЗОК съобщи още, че в проекта на Рамковия договор на НЗОК се предвиждат четири механизма за намаляване на разходите за лекарства, които се покриват от Здравната каса. Той обаче не уточни какви са механизмите. В четвъртък и петък преговорите ще продължат. Болниците искат нови цени на клиничните пътеки Междувременно на кръгла маса, посветена на здравеопазването, председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа. По думите му цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г. Според д-р Тотев бюджетите на общинските болници са редуцирани в сравнение с миналата година и има общински болници, които са пред реален фалит. Общинските болници са натрупали задължения към кредитори и към персонал. В момента задълженията на 24 общински болници, членове на сдружението, са в размер на 17 млн. лв., посочи д-р Тотев. Председателят на Сдружението на частните болници Николай Болтаджиев каза, че лечебните заведения трябва да имат годишни бюджети, като се даде възможност средства да се прехвърлят от месец в месец. Така той коментира идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети. Важно е и районните здравноосигурителни каси, в които има излишък, да могат да прехвърлят средства в друга каса, за да се изплаща надлимитна дейност, каза още той. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 30
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 49
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 52
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 33
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 57
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.