НЗОК: Болниците да изписват пациентите с финансов отчет

НЗОК предлага при изписване от болница, освен епикризата, пациентът да получава и счетоводен документ за стойността на извършените манипулации. Това стана ясно на започналите финални преговори между страните за Национален рамков договор за тази година. "Към момента страните по договора са се обединили, че трябва да има текстове за регулация в болничната помощ, както и около идеята да се направи опит за въвеждане на персонален финансов документ", съобщи управителят на НЗОК Глинка Комитов. Той каза това след днешната среща между представители на НЗОК и Българския лекарски съюз с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев. Този документ ще бъде издаван заедно с епикризата при изписването на пациента от болница и в него ще бъде посочена извършваната дейност по време на лечението. Това е важна информация, за да може занапред да се прави адекватно остойностяване на медицинските дейности, обясни Комитов. Единият екземпляр ще бъде за пациента, а другият - за НЗОК. Според Комитов, отдавна е трябвало да се направи така, че основният пакет медицински дейности да бъде адекватен на финансовия ресурс. Гаранцията, за това, че в документа няма да се надписват дейности е, че НЗОК ще иска той да бъде оформян по счетоводни данни. Не вярвам някое лечебно заведение да дава неверни счетоводни данни, защото тогава ще се намесят други органи за проверка, увери Комитов. Шефът на НЗОК съобщи още, че в проекта на Рамковия договор на НЗОК се предвиждат четири механизма за намаляване на разходите за лекарства, които се покриват от Здравната каса. Той обаче не уточни какви са механизмите. В четвъртък и петък преговорите ще продължат. Болниците искат нови цени на клиничните пътеки Междувременно на кръгла маса, посветена на здравеопазването, председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа. По думите му цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г. Според д-р Тотев бюджетите на общинските болници са редуцирани в сравнение с миналата година и има общински болници, които са пред реален фалит. Общинските болници са натрупали задължения към кредитори и към персонал. В момента задълженията на 24 общински болници, членове на сдружението, са в размер на 17 млн. лв., посочи д-р Тотев. Председателят на Сдружението на частните болници Николай Болтаджиев каза, че лечебните заведения трябва да имат годишни бюджети, като се даде възможност средства да се прехвърлят от месец в месец. Така той коментира идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети. Важно е и районните здравноосигурителни каси, в които има излишък, да могат да прехвърлят средства в друга каса, за да се изплаща надлимитна дейност, каза още той. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 94
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 79
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 90
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 89
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 81
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.