Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

Хомеопатията е лъженаука, досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, която да е свързана със съвременните знания. Това заяви пред БНТ академик Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България и в света по повод позицията на учените от БАН, които призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят обучението по дисциплината хомеопатия. Те се обосновават, че „методът е лъженаучен и не лекува нито една болест“. Във висшите медицински училища, хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина. "Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение, да покажем на обществото, да го информираме какво представлява хомеопатията, а после всеки има своя избор. Разбира се, всеки има право да се лекува с каквото иска - баене, гадаене, хомеопатия", обясни академик Петрунов. По думите му, през последните 15 години водещите здравни институти в редица големи държави, като Австралия, САЩ, Русия и т.н. са излезли със становища, че съвременните представи за хомеопатия напълно не съответстват с постиженията на науката в областта на химия, физика, медицина и биофизика. Председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова категорично не се съгласи, че хомеопатията е лъженаука. По думите ѝ хомеопатията е една авангардна наука и тя е категорична, че вирусна или бактериална инфекция може да се лекуват хомеопатично. Акад. Петрунов обаче нарече това твърдение "абсурдно". "Моля ви, професионално за мен е смешно лекар да каже, че е възможно вирусна или бактериална инфекция да може да се лекуват с хомеопатия. Нямам думи. Аз съм смутен дълбоко. Хомеопатията няма никаква клинична стойност, тя има плацебо ефект", заяви той. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 371
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 345
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 350
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 634
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 603
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.