« февруари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Манипулацията е изкуство, тя е действие, което предизвиква чувства и емоции, но какви ще са те, ще си изберете вие

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи с психолога

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си. Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи.
Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес:
Манипулация в отношенията и емоциите. Каква е връзката между манипулации и емоции? Как да устояваме на манипулациите?

Катя ПЕНЕВА:
Манипулацията е изкуство, тя е действие, което предизвиква чувства и емоции, но какви ще са те, ще си изберете вие в зависимост от позицията, в която ще се поставите

Служим си много удобно с тази дума. Все по-модерно е да говорим за манипулиране на политиката, за подмолни действия в междупартньорските отношения, с цел извличане на облаги. Трудно ми е да си представя, че хора, които във времето са запазили своето приятелство и искреност, могат да прилагат техники с цел управление на волята на другия. Мисля си, че именно тези, които нямат ясни позиции и възгледи по определен проблем, могат съзнателно или несъзнателно да бъдат подведени в извършване на определена дейност в техен ущърб.
Масовото мнение счита, че манипулаторите са духовно нисши и емоционално неграмотни хора, които нямат други подходи за действие. Но съвсем често, когато на човек му липсват основателни аргументи или се чувства безсилен да убеди другия в своята кауза, прибягва към скритото влияние на конкретни механизми за въздействие.
Още от самото раждане инфантилното ни поведение сякаш не ни напуска и остава до края на живота ни, а магическата фраза „Ако ме обичаш“, може да постави под съмнение всяко добро намерение и да го превърне в изискване, в задължение, към перманентно ощетения партньор. И неговото съмнение ни е достатъчно, за да пренебрегнем себе си. Някой ни е научил, че компромисите укрепват брака, а жертвата носи спасение. По-важното е семейството да бъде съхранено, да запазим добрите отношения в дома. Тази послушна роля, не винаги е печеливша, а и е физически непосилна. Рано или късно на човек му дотежава и чашата прелива. Следва кратка раздяла, несемейна ваканция или командировка. Необходимо лично време, в което човек може да загърби задълженията си поне за малко и да се върне обратно към позабравените си лични потребности. А дали тази роля е достатъчно подходяща за вас?
Всъщност по-лесно е да сте манипулаторът, онзи груб авторитарен съпруг, който само с поглед може да ви обезоръжи. Защото когато се нуждаете от уважението и приемането на другия и не можете да го постигнете чрез личностовите си качества, се налага да го контролирате, внушавайки му чувство на вина и малоценност. Жените са възпитавани да се подчиняват, да бъдат послушни и поробени, те могат да търпят.
Допускам, че когато чуете „манипулация“, вие я свързвате с негативно подмолно действие, но истинският смисъл на думата е свързан с творческите действия, които извършваме с ръцете си. Художникът манипулира с платното и с четката си, хирургът с медицинските инструменти. Всекидневно ние си служим с „манипулации“, извършваме нещо, което ни е приятно и което ни носи позитивни емоции.
За някои хора е много удобно да бъдат предмет в ръцете на изкусен манипулатор. Така имат оправдание за собственото си бездействие и безхаберие. Няма нужда да правят каквото и да е, защото техният господар им е отнел собствената воля.
Единственото, което се очаква от тях, е да му се подчиняват. Това е чудесно оправдание за хора, които не искат да носят отговорност и да поемат товара на житейските си трудности. Тях все някой ги лъже, насилва и принуждава да вършат това, което те не искат.
Да си в ролята на манипулатор често е и много приятно действие. Това са хора, които не обичат да се настройват на емоциите на любимите си хора, тъй като това поведение изисква съчувствие, предизвиква отзивчивост, която често принуждава човека да съпреживява проблемите на другия и да го разбира. Проявата на емпатия е твърде несериозна за тях и оказва се понякога психически натоварваща. Затова е много по-лесно да си подбереш партньор с неукрепнала воля и добър нрав. Няма да ви се налага да полагате много усилия, просто ще си го манипулирате и моделирате така както на вас ви се иска и не вие, а той или тя ще ви слуша.
Манипулацията е изкуство, тя е действие което предизвиква чувства и емоции, но какви ще са те, ще си изберете вие в зависимост от позицията, в която ще се поставите. Манипулатори или манипулирани, да бъдеш или да не бъдеш, защото животът ни е сцена и всички ние сме актьори в него. Дали влизаме или излизаме, за своето време всеки от нас играе своите роли.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Мая Манолова ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд

  • 15 Фев 2019
  • 70
Омбудсманът Мая Манолова ще атакува изборния кодекс в Конституционния съд. Това обяви самата тя в кулоарите на парламента. Кодексът беше приет на две среднощни заседания последните дни и предизвика протести, съобщава бТВ.

Отбелязваме 146 години от гибелта на Левски

  • 15 Фев 2019
  • 61
След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Програмата, посветена на 146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски, ще започне още в 11.30 часа с заупокойна молитва.

Страхотна новина за всички българи, които превеждат пари в евро

  • 15 Фев 2019
  • 64
До момента банките в България налагаха най-високите такива такси в целия ЕС, които варираха между 30 и 50 лева за превод от 10 евро.

Тръмп ще обяви национално извънредно положение - не му дадоха парите за оградата

  • 15 Фев 2019
  • 72
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането и ще обяви извънредно положение, потвърди Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА. Конгресът не отпусна исканите от Тръмп пари за границата.