Д-р Ангел Кунчев: Няма заразени с легионерска болест у нас

В България няма данни за заразени с легионерска болест. Това заяви главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев пред БНТ. Повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, бивши и настоящи пушачи, хора с хронични заболявания и засегната имунна система. Мъжете боледуват 4-5 пъти по-често в сравнение с жените. Щателна проверка в хотел в Слънчев бряг днес също установи, че няма никакъв риск за разпространение на легионерска болест в курорта. До проверката се стигна, заради публикации в медии на Острова, че двама английски туристи са се заразил в началото на юни у нас с т.нар легионерска болест, след което са починали във Великобритания. Легионела пневмофила е причинителят на сравнително новата легионерска болест. Живее във водата и ако водните съоръжения, като например душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях много лесно може да се развие легионелата. Рискът се увеличава, когато има спиране на водата за дълъг период от време. "Ако отворите, да кажем, душа вкъщи и видите отвътре един фин слой, който леко стои като мазен, това е био филмът, който се отлага по повърхностите. Тя живее точно в тях. Тези малки капчици воден аерозол, в който те се съдържат, попадат в ниските етажи на дихателната система, в алвеолите и там се развиват и предизвикват заболяването", каза доктор Ангел Кунчев. Заболяването не винаги протича тежко. Симптомите са нехарактерни и трудно човек може да разбере, че болестта живее в него. Първоначалните симптоми са отпадналост, главоболие, болки в мускулите, дразнене по горните дихателни пътища. "Важно е да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хваната на време могат да бъдат лекувани, но за съжаление, поради това, че е малко познато заболяването, обикновено късно се стига до диагнозата и затова и смъртността варира между 8 и 10 процента от засегнатите", каза още главният държавен здравен инспектор. В Европа броят на случаите на заболели за миналата година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия. На този фон заболeваемостта у нас е доста по-ниска - под 1 на 100 000, докато в страните с масово разпространение достига до 3 - 4 на 100 000. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 866
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 739
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 738
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 1017
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 988
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.