« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Перспективите пред процеса на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и европейският комисар Оливер Вархеи

Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас. Европейската интеграция на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции, посочи Румен Радев. Държавният глава изрази признателност за ползотворния диалог и усилията, положени от комисар Вархеи, за развитие на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия. Отбелязвайки различията в геополитическия контекст, в който се намират отделните страни кандидатки, двамата изтъкнаха, че присъединяването към ЕС на всяка държава се основава на собствени заслуги въз основа на изпълнението на ясни и недвусмислени критерии и условия, които са добре известни на всички страни. Президентът Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни, каза българският държавен глава. Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество. Президентът Радев и комисар Вархеи обсъдиха и дискутираните възможности за бъдеща реформа на ЕС, включително промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на ЕС. Българският държавен глава заяви, че по темата за разширяването страната ни категорично подкрепя запазването на принципа на единодушие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

С ярки палатки и мрачно настроение протестиращите британски студенти показват солидарност с връстниците си от САЩ

  • 07 Май 2024
  • 68
ОКСФОРД, 6 май (Ройтерс) – Британски студенти организираха пропалестински протестни лагери в историческите кампуси на университетите в Оксфорд и Кеймбридж в облачен пролетен понеделник в знак на солидарност с американските си връстници.

Китайският президент Си Цзинпин започна в неделя първата си обиколка в Европа от пет години насам

  • 07 Май 2024
  • 63
Китайският президент Си Цзинпин започна в неделя първата си обиколка в Европа от пет години насам, като пристигна в Париж. Очаква се Си да отпътува днес от Франция за сръбската столица Белград. Третата европейска страна, която се планира да посети китайският лидер тази седмица, е Унгария.

БОЖАНА СЛАВКОВА С НОВА АРТ ИНСТАЛАЦИЯ В БУРГАС

  • 07 Май 2024
  • 85
Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център.

BRAVE CF С ПЪРВО В ИСТОРИЯТА СИ СЪБИТИЕ В БЪЛГАРИЯ – ДОМАКИН Е БУРГАС

  • 07 Май 2024
  • 85
Една от най-големите световни ММА организации BRAVE Combat Federation идва в България. Първото й гостуване тук ще се случи на 24 август в Бургас, като събитието ще стане факт, след като президентът на организацията Мохамед Шахид бе на посещение в града по покана на кмета Димитър Николов.

От днес влизат в сила новите цени за пътуване с влак, увеличението е средно с 20%

  • 07 Май 2024
  • 72
От днес "Българските държавни железници“ (БДЖ) променят цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Увеличението ще бъде средно с 20%.