"Теленор": Преди нас в "Глобул" са правени икономически престъпления

През април 2016 г. норвежката компания "Теленор", която притежава един от трите големи мобилни оператори у нас (бившият "Глобул", сега "Теленор България" - б.р.), е подала сигнал пред българските власти за възможни икономически престъпления в придобитото от тях дружество.

Престъпните схеми са ставали преди сделката през 2013 г., при която "Теленор" купи мобилния оператор от гръцката компания ОТЕ за 717 млн. евро. Информацията бе потвърдена пред Клуб Z от пресцентъра на "Теленор България".

Дружеството излезе с официална позиция заради публикации по темата в норвежки медии, за които първи у нас съобщи разследващият сайт "Биволъ". Норвежкият делови всекидневник "Бизнесът днес" (Dagens Næringsliv, DN) пише, че "Теленор" са открили договори с „кухи фирми“, към които е имало плащания от "Глобул", без да се доставят съответните стоки и услуги. След подаването на сигнала през април 2016 г. норвежците не са оповестили публично случая по настояване на разследващите органи у нас.

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор GLOBUL, преди той да бъде от придобит от "Теленор", се казва в становището на "Теленор България". Тези обстоятелства бяха разкрити след придобиването, замесени служители на "Теленор" няма, нито такива, които са обект на разследването, споделят от мобилния оператор. От компанията добавят, че се отнасят много сериозно към въпроса, че са извършили подробна и всеобхватна вътрешна проверка и че по-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи.

"Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, за евентуално виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването. Във втора статия на DN се твърди, че "Теленор" се е жалвала в норвежкото посолство в България във връзка с предизвикателства, свързани с „корупция, липсата на прозрачност и регулаторната рамка“.

От посолството съдействали на ръководството на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и кметове. В статията се посочва, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, а за най-проблемни сфери се считат съдебната система, работата на Народното събрание и данъчната администрация.

От публикацията на DN се разбира, че норвежката фирма е сигнализирала данъчните власти в България за проблема още през 2014 г., но не е последвала реакция. След това в "Теленор" са се консултирали с норвежки антикорупционен прокурор, който дал съвет да бъде подаден сигнал в прокуратурата.

Аферата с „кухите договори“, с които е източван „Глобул“, е ощетила "Теленор" с милиони. От фирмата признават пред DN за 4,8 милиона евро, получени като компенсация от ОТЕ, но само по един случай. „Последствията могат да навредят на репутацията на Норвегия, ако нещата се влошат“ – признава главният изпълнителен директор на "Теленор" Сигве Бреке в писмо до ръководството на компанията, с което авторите от DN са се запознали.
clubz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас обявява класирането на кандидатите по основната фаза на проект LIFE за преход към алтернативни форми на отопление

  • 29 Сеп 2023
  • 66
Община Бургас изготви класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво в рамките на третия прием на документи по програма Лайф.

Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта

  • 29 Сеп 2023
  • 140
Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта в училище За поредна година със спортен празник учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха Европейския ден на спорта.

Центърът за личностно развитие ще стартира новата учебна година с концерт на сцена „Охлюва“ на 2 октомври

  • 29 Сеп 2023
  • 63
С мащабен концерт на открита сцена „Охлюва“ от 17.30 часа на 2 октомври Центърът за подкрепа на личностното развитие ще започне новата учебна 2023/2024 г. В него ще вземат участие най-талантливите деца и ученици на Бургас, записани в школите към Центъра.

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 205
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 177
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.