« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?Предложението, внесено от зам.-кмета Чанка Коралска, е в рамките на една година да не се заплаща такса за ползване на откритите площи. То бе прието от Общинския съвет в Бургас след дискусия, в която бяха изказани разнопосочни мнения от местните парламентаристи. Според наблюденията на вносителите, има зони с привидно централна локация, които остават извън активния обмен в най-широк смисъл на думата – търговски, културен, туристически. Красноречив пример за това е площад „Св. св. Кирил и Методий“, който е в абсолютния център на Бургас, но въпреки това не се възприема като привлекателно място от търговци за организиране на базари и изложения, нито от професионални и артистични общности като място за провеждане на пърформънси, творчески ателиета, концерти, спектакли. Според проучванията на местната администрация пл. „Св. св. Кирил и Методий“ и обновяващата се в момента ул. „Алеко Константинов“, заедно със свързващата ги част от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ имат капацитет да се разгърнат като зона за туристически атракции и развитие на културните индустрии, но за да се случи това, следва да се предвидят стимули и облекчения, които да подпомогнат този процес. Очакванията от настоящите изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас са свързани със създаване на една активна зона за развлечения, атракции и разнородни събития, подпомагане на малкия бизнес в сферата на туристическите дейности и културните индустрии, както и по-благоприятни условия за туризъм, за разгръщане на културните индустрии, за хармонично развитие на различните градски зони в централната част, като се използва тяхната специфика и наличен капацитет за насърчаване на инициативата сред малкия бизнес. Зам.-кметът по култура Диана Саватева каза в рамките на дискусията, че е проведена среща с живущите в района и добави, че там се намира катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина това пространство пустее. „Сега се прави ремонт на ул. „Алеко Константинов“. Това е опит да подпомогнем творческата общност да пренасочи интереса си от ул. „Александровска” към този район. Нашата цел е да дадем стимул за развитие на дейности в тази част на града”, каза Саватева. Докладната бе приета с 30 гласа „за”, 8 – „въздържал” се, 3 – „против”, а 10 съветници не гласуваха.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов корпус в двора на Математическата и Френската гимназия

  • 30 Ное 2021
  • 142
Кметът Димитър Николов предлага да бъде изграден нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване.

Търси се служител за приюта за бездомни животни

  • 30 Ное 2021
  • 143
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

  • 30 Ное 2021
  • 114
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

  • 30 Ное 2021
  • 115
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 225
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.