« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна изпълнение на проект за подобряване водния режим на езерото Вая

Това е част от проект: „Подобряване на водния режим и управление на сукцесионните процеси във влажни зони с международно значение „Комплекс Ропотамо“, „Местност Пода“ и „Езеро Вая”, изпълняван от Регионална дирекция по околна среда и водите – Бургас, финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. чрез Европейски фонд за регионално развитие и национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България. Поканата на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас Павел Маринов и екипа по проекта уважиха Галина Симеонова - Главен директор на Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“, кметът на Бургас Димитър Николов, Тихомир Райчев – главен архитект на Община Бургас, зам.-областният управител Пламен Янев, директорът на ВиК – Бургас инж. Ганчо Тенев, Янчо Райков – началник РДНСК - Бургас и други. „Срещите ми с всички, които се занимават с тази дейност, показаха, че този проект е важен за Бургас. Радвам се, че РИОСВ пое ангажимента да бъде бенефицент на проекта. Резултатите ще са в полза на града и ще укрепят тази крехка и трудна за балансиране система между езеро Вая и Черно море. Очаква ни тежко лято – за изпълнителите и за бенефициента. Проектът цели опазване на природата и живота във Вая – неговия обменен процес с Черно море и запазването на тази важна екосистема. Каналът е малка кръвоносна система за тази толкова важна мини екосистема край морето“, заяви г-жа Галина Симеонова, ръководител на УО на ОПОС. „Този проект е изключително важен. Ние непрекъснато получаваме информация, че Вая боледува, тъй като има завишен приток на сладки води и проблем с вливането на морски води в езерото, което предизвиква и по-високо ниво на заблатяване. Това са мащабни проблеми, изискващи мащабни решения. Мисля че това е първата крачка.“, коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов. Церемонията се проведе на строителната площадка. На терена изпълнителят „ХИДРОИНЖЕНЕРИНГ БУРГАС“ ДЗЗД показа, че техниката е в пълна готовност и строителните дейности вече са в ход. Общата стойност на проекта е 8 427 161 лв. от които 7 163 087 лв. от Европейски фонд за регионално развитие и 1 264 074 лв. национално съфинансиране. Строително-монтажните работи на обекта трябва да бъдат извършени до 30.09.2023 г. Чрез реализацията им ще се създадат условия за увеличаването на хидравличния капацитет на отточния канал Вая - Черно море, за намаляване на неблагоприятното хидравлично натоварване на езерото и подобряване на водния му режим.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За по - малко от 48 часа полицията в Перник успя да намери изчезнала чанта с пари

  • 17 Май 2024
  • 208
В нея е имало 15 000 лв; Сюжетът се развива като на кино

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

  • 17 Май 2024
  • 192
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми.

ПРОВЕДЕНИ СА РАЗПИТИ И СА НАЗНАЧЕНИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗА КАТАСТРОФАТА КРАЙ АКСАКОВО С УЧАСТИЕ НА АВТОМОБИЛ НА НСО, РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПОД НАДЗОРА НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-СЛИВЕН

  • 17 Май 2024
  • 185
Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за възникнало на 16.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр. Варна, непосредствено преди гр. Аксаково.

Трима членове на БАН с Почетния знак на президента

  • 17 Май 2024
  • 186
С Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева и чл.-кор. д.н. Иван Гранитски. Тържествената церемония по награждаването на дейци на образованието, науката, културата и изкуството се проведе на 16 май в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ИЗБИРАХА МЕЖДУ „ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА“ И ЕСЕ ЗА МЪЛЧАНИЕТО

  • 17 Май 2024
  • 183
Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Това се падна на зрелостниците на 41. въпрос на матурата по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.