« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Слави Томов представя "Признанията на плътта" от Мишел Фуко

В прочутата си поредица „История на сексуалността“, която може да бъде мислена като обширно изследване върху „генеалогията на желаещия човек“, Фуко предлага етически и политически тези, които са вдъхновяващи (и вълнуващи) и в полето на историята, и в полето на настоящето. Но пределното предизвикателство на поредицата е именно неотдавнашната сензация: публикуването, 34 години след смъртта на автора, на четвъртия и последен том от поредицата, „Признанията на плътта“, изваден от архивите на автора след дълго и вече почти изгубило надежда чакане. И ето, че томът се появява и на български език. Известно е, че първоначалното намерение на Фуко за поредицата – „да изследва модерния биополитически диспозитив на сексуалността“ – по-късно бива изоставено в полза на проблематизирането на гръцко-римската античност, на сексуалното удоволствие в историческата перспектива на „изкуствата на съществуване“. Последният том продължава тази историческа перспектива и е посветен на проблематизирането на „плътта“ от християнски автори от 2. до 4. век. Както и на „върха” на един културен айсберг, на който е съдено след ред метаморфози да се превърне в днешна съдба на нашите родени от християнството култури – „признанието“, изповядването на „себе си“. Така текстът на „Признанията на плътта“ намира своята гравитационна точка в конституирането на самия субект и на една етика на субекта – етика на „себе си“. Експертите смятат, че това произведение представлява самата сърцевина на цялото начинание на Фуко за една История на сексуалността. Други са убедени, че това е най-зрялото му произведения, довършвано в месеците преди смъртта му. Отвъд смайващата ерудиция на автора и способността му мощно да удържа видимия безброй от идеи, това изследване предлага и нови „средства за работа“: то е евристично както за работата на мисленето на всекиго над него самия, така и на всеки изследовател – над собствените му теми. “Човешката история е дългата последователност от синоними на една и съща дума. Да й се противоречи е дълг.” Рьоне Шар (това е единственото, което Фуко настоява да присъства върху кориците на томовете от История на сексуалността) * * * Книгата се публикува с финансова подкрепа на Национален фонд „Култура” и с подкрепа за преводача от Национален център за книгата на Франция. Изданието се посвещава на художничката Яна Левиева (1967-2018).

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БУРГАС ЩЕ Е ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ОТБОРЕН ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС

  • 20 Май 2024
  • 73
На 01 и 02 юни на арената за плажни спортове, която се намира на Северния плаж в Бургас, ще се проведе Международен отборен турнир по плажен тенис за мъже, жени и ветерани.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ В „ЗОРНИЦА“ ДО 7 ЮЛИ

  • 20 Май 2024
  • 29
Във връзка с изместване на съществуващ водопровод, от 11:00 часа на 21.05.2024 г. до 07.06.2024 г. се въвежда нова временна организация на движението, като се затваря за МПС кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.

Наши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки

  • 20 Май 2024
  • 96
Наши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки от големи онлайн пазари. Това установи проверка по сигнали на потребителите в социалните мрежи. 

Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято

  • 20 Май 2024
  • 91
Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято. Министърът на туризма призова Външно министерство да работи по-бързо за издаване на визи за работници от Непал, Индия и Бангладеш, заради недостига на кадри.

Над 3000 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

  • 20 Май 2024
  • 105
3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.