Без тол камери за контрол на скоростта и това лято

Идеята беше анонсирана още през миналата година, като последният обещан срок за въвеждането на контрола бе март 2024 г.. "Камерите на АПИ ще започнат да налагат глоби на база превишена скорост, когато приключи процесът по сертифициране, надграждане на системата с необходимите функционалности и са приети необходимите законодателни промени", уточниха от агенцията.Националното тол управление разполага с 50 мобилни и 295 стационарни камери, монтирани на магистрали, първокласни и второкласни пътища, а тясната им задача е да отчитат дали преминаващите коли имат винетка. За сравнение - "Пътна полиция" разчита на едва малко над 200 подвижни и неподвижни устройства за контрол на скоростта. Според намерението на властите всички камери, които регистрират наличието на винетки и платени тол такси, трябва да могат да измерват и скоростта. Съответната камера ще регистрира преминаването на автомобила, а следващата на пътя му автоматично ще изчисли средната скорост, с която е изминато разстоянието помежду им. Така ако шофьорът е карал по-бързо от позволеното, това веднага ще проличи. Камерите събират информация за регистрационните номера, дата и час на преминаване, местоположение и технически параметри на превозното средство, посочват пред седмичника "Капитал" от Агенция "Пътна инфраструктура". Пътната агенция обаче съобщава, че за да заработят камерите като контролни за скорост, трябва да бъдат изпълнени няколко изисквания, от които като най-неизпълнимо на този етап изглежда приемането на закон в парламента.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 78
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 96
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 89
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 86
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 94
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево