Бургас и Варна с най-много нови безработни след края на летния сезон

Данни на Агенция по заетостта, публикувани от Националния статистически институт (НСИ), показват, че за седмицата 28 септември – 4 октомври новорегистрираните безработни в страната са били 8252 души при 5424 души постъпили на работа през същия период. Казано иначе нетно безработните за този период е 2828 души. Броят на тези, записали се в бюрата по труда у нас, не е бил толкова голям на седмична база от средата на май месец до сега, когато между 11 и 17 май те бяха 8622 души. Може да се каже, че най-голямо нетно увеличение на безработните (отразява разликата между регистрираните безработни и постъпилите на работа за един и същи период) в края на септември и началото на октомври има в област Бургас – 704 души. На второ място след нея е област Варна с 394 души, следвана от Добрич с 232 души. Този ръст не е учудващ като в трите области влизат всички градове и курорти по Черноморието. Въпреки че туристическият сезон се оказа активен и през септември, към края на месеца започнаха да затварят останалите да работят по-дълго хотели. За Пловдив ръстът също е по-осезаем при нетно увеличение на новорегистрираните безработни от 216 души. За сравнение за столицата тенденцията е обратната – новоназначените са повече от освободените или 726 срещу 723 души.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЙОРДАН ДАФОВ ДИРИЖИРА ВЕЛИКДЕНСКИЯ КОНЦЕРТ НА 2 МАЙ В ОПЕРАТА

  • 29 Апр 2024
  • 22
На 2 май, четвъртък, от 19 часа в залата на Операта предстои традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник.

ОТКРИЙТЕ ДУХОВНАТА КРАСОТА НА АТОН В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ПЕЙО К. ЯВОРОВ"

  • 29 Апр 2024
  • 34
Фотоизложбата е отворена за посетители до средата на месец май.

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 89
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 81
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.