Красиви бижута и предмети от бита са включени в експозицията „Среброто на траките“, изложена в трезора на РИМ

Красиви бижута и предмети от ежедневието и бита са включени в изложбата „Среброто на траките“. Изящните предмети са експонирани в трезора на Регионален исторически музей и от днес могат да се видят. „Изключително ни радва фактът, че това е седмата елитна изложба, която представя бургаският музей. Сигурна съм, че тя ще радва на огромен интерес, и ще привлече и много туристи.“. Това заяви зам.-кметът Диана Саватева по време на представянето на експозицията пред журналисти. Интересни подробности за част от близо 70 предмета, включени в изложбата разказа доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ – БАН. „Среброто на траките“ ще бъде в Бургас от 1 юни до 30 октомври. Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките е собственик на експонатите в изложбата. Те са едни от най-представителните предмети от фондовете на НАИМ, гостували в многобройни изложби в чужбина. „Среброто на траките“ включва над 70 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит. В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове за пиене на вино като фиали, киликси, кантароси, накити като торкви, огърлици, фибули и гривни, както и многобройни елементи от украсата на конска амуниция, изработени от сребро. На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век (например предметите от Брезово, Радювене и Синдел) и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност, и за трайния интерес към нея, както от научните среди, така и от широката общественост. Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Регионален исторически музей гр. Бургас и Община Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 296
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 279
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 293
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 301
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 248
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.