Повече седмокласници в Бургас тази година

За поредна година в Бургас ще бъде увеличен приемът с нови учебни паралелки в средните училища и в гимназиите. Причината за това е по-големият брой на седмокласниците, които ще кандидатстват в VIII клас. В последните 3-4 години в морския град се наблюдава положителна тенденция за увеличаване на броя на учениците, завършващи 7-ми клас. В сравнение с 2020 г. броят им през 2021 г. беше с над 300 ученици повече или 4064, а през учебната 2022/2023 година те ще бъдат 4125. Новите специалности, които ще бъдат разкрити от септември в Бургас са изключително актуални и адаптирани към нуждите на пазара на труда. От тази есен бургаските ученици ще могат да избират да учат и за „Асистент на лекар по дентална медицина“ в СУ „Иван Вазов“, „Интериорен дизайн“ в СУ „Петко Росен“, „Програмиране на роботи“ в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации и в ПГЕЕ „Константин Фотинов“, „Рекламна графика“ в СУ „Епископ Константин Преславски“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“ в СУ „Константин Петканов“ и „Технология на хомеопатичните и фитопродукти“ в ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“. Поради силния интерес от страна на гимназистите през миналата година, от тази есен ще бъде разкрита и втора паралелка „Графичен дизайн“ в АЕГ „Гео Милев“, която също като първата ще се реализира в партньорство с филиала на НХА в Бургас. Наред с новите паралелки, остават привлекателни и тези, които бяха открити в последните 1-2 години – „Съдебна администрация“ в СУ „Йордан Йовков“, „Недвижими имоти“ в ПГСАГ „Кольо Фичето“, „Корабоводене - морско“ и „Корабен техник“ в ПГМКР „Свети Никола“, „Ремонт на летателни апарати“ в ПГМЕЕ, „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по транспорт и др. За втора година езиковите гимназии предлагат STEM профилирани и STEM професионални паралелки. Това означава, че бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност едновременно с интензивното изучаване на чужд език да получат и сертификат за професионална квалификация. Освен „Графичен дизайн“ в АЕГ „Гео Милев“ с профил „Природни науки“, която се разширява с още една паралелка, се запазват въведените през миналата година в НЕГ „Гьоте“ – профил „Математически“ и профил „Предприемачески“ в ПГРЕ „Георги С. Раковски“ и ПГЧЕ „Васил Левски“. В ППМГ „Акад. Никола Обрешков” в профил „Математически” също се запазва приемът в V клас в три паралелки. Ръстът на учениците през последните години в морската община е с устойчива тенденция и е резултат от качественото образование и новата материално-учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече повече от десетилетие. Затова местната администрация ще продължи да изгражда нови учебни корпуси. Такива наскоро бяха построени в две бургаски училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“, като предстои скоро да започне и строежът на още един нов корпус – този към ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Георги С. Раковски“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 76
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 67
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 72
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 72
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.