В Спешно отделение започва операция КОК

Лекарите и медицинските сестри в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас тренират реакции при критични и бедствени ситуации по специално разработен план. Той е част от амбициозната програма на новия началник на отделението д-р Здравка Инджова – уважаван специалист по реанимация и интензивно лечение с над 20 години стаж в болницата. Само преди два месеца тя пое щафетата от друг опитен лекар – д-р Лилия Линкова, с която в момента работят като отличен екип. Новият началник на отделението надгражда добрите практики, въведни от своя предшественик, и едновременно с това разработва нови. Планът на д-р Инджова за развитие на Спешно отделение носи абревиатурата КОК – комуникация, организация, квалификация. „По отношение на квалификацията, като допълнение два пъти месечно лекарите и медицинските сестри тренират реакции при критични състояния – пострадали при катастрофи, природни бедствия, пациенти с тежки травми, инфаркт, инсулт, удавяне, отравяне (интоксикация) и всички други нарушения на основните жизнени функции. Въпреки че всеки ден се сблъскваме с част от ситуациите, тренировките са важни. Симулираме сценарии, максимално близки до реалността. Тренировките са придружени и с теоретични семинари”, обясни д-р Инджова. Началникът на отделението споделя, че е въведена и практиката на клинични одити при заплетени случаи. При тях медицинският персонал на отделението се събира, обсъжда и отново подлага на анализ действията си, като целта е да се намери оптималното за пациента лечение. Предвидени са и допълнитeлни квалификационни курсове за лекари и медицински сестри. Вторият приоритет от плана е свързан с организацията и по-точно с триажа на пациентите. „Съкращаваме пътя на пациента от постъпването му до оказването на нужната медицинска помощ в Противошокова зала или хоспитализирането му в отделение на болницата. Предишното ръководство на Спешно отделение е постигнало добри резултати в тази област, защото на централния вход има обучени медицински сестри – супервайзори, които насочват пациентите и им дават информация”, допълва д-р Инджова. Спешно отделение е не само едно от най-натоварените, но и звеното, което е в най-активна комуникация с останалите структури на болницата. „Ние сме крайъгълният камък, в който се пресича пътят на всички специалности. Например при пострадали от ПТП се викат хирурзи, неврохирурзи и други в зависимост от травмите. Това налага бърза и добра комуникация, за което създаваме алгоритми и схеми за представяне на пациента. Наскоро въведохме специален формуляр, който показва състоянието на болния в динамика. В него се описват травмите, извършените манипулации и резултатите от изследванията тук”, казва началникът на Спешно отделение д-р Инджова. Макар в края на активния сезон, пациентопотокът в Спешно отделение е почти същият, както през летните месеци. През август помощ там са потърсили 3700 души, а само от 1-ви до 20-ти септември техният брой е 2100.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 137
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 126
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 137
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 130
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 134
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.