Владимир Зарев отличен с наградата ”Св. Паисий Хилендарски”

Премиерът Бойко Борисов връчи днес в Министерския съвет държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2017 г. на писателя и редактор Владимир Зарев. Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС 149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Тазгодишният й носител е определен единодушно от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров. Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Син е на академик Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в София. От 1973 г. досега работи в списание "Съвременник". Зарев е автор на много книги, десет от които са романи. 18 негови книги са издадени в 12 държави на 11 езика. "Владимир Зарев казва: "Свободата е форма на различие, колкото по-различен е един човек, толкова повече е себе си, и толкова е по-свободен", посочи министърът на културата Боил Банов в своето приветствие към Зарев. Това е изключителна награда на името на българския будител Св. Паисий Хилендарски, каза Владимир Зарев след награждаването. Орденът тежи морално и интелектуално, това е признание, за което се надявам, че моето творчество отговоря, каза той. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 332
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 310
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 325
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 336
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 272
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.