На този ден: откриват една от най-наблюдаваните комети на 20 век

  • 23 Юли 2020
На 23-ти юли 1995 г. двама американски любители астрономи - Алан Хейл от Ню Мексико и Томас Боп от Аризона откриват една от най-наблюдаваните комети на 20-ти век – Хейл-Боп. Кометата е преминавала вече покрай Земята преди 4200 години. В деня, в който е открита, тя е от 11-та звездна величина* и се намира на разстояние 7,2 астрономически единици (AU*) от нашето Слънце. Хейл-Боп е необичайно ярка комета, която премина близо до Земята в края на 1990 г., достигайки най-близкия си подход през 1997 г. Тя се вижда по-голяма в Северното полукълбо и можеше да се наблюдава с невъоръжено око в продължение на около 18 месеца. Хейл-Боп е може би една от най-гледаните комети в историята. Тя е 1000 пъти по-ярка от Халеевата комета по време на откриването ѝ, посочва НАСА. Нейната двойна в синьо и бяло опашка е лесно видима дори от такива замърсени места като Чикаго. Хейл-Боп преминава най-близко до Земята на 22 март 1997 година на разстояние 1,315 AU, а достига перихелия на орбитата си на 1 април 1997 година, когато преминава на разстояние 0,914 AU от Слънцето. Наблюденията на астрономите показват, че ядрото на кометата Хейл-Боп се завърта веднъж на всеки 12 часа. За съжаление има един трагичен инцидент, на който Хейл-Боп става повод. Около 40 души, част от култа "Небесна врата" в Сан Диего извършиха масово самоубийство, когато кометата бе близо до Земята. Членове на сектата са вярвали, че телата им са само контейнери, които могат да бъдат изоставени, заради по-висше физическо съществуване, според статия в History.com. Те вярвали, че извънземен кораб следва Хейл-Боп. Орбитата на кометата е доста голяма, като астрономите са изчислили, че първото ѝ преминаване през Слънчевата система е било през юли 2215 г. пр. н. е. Тогава тя е била близо до сблъсък с Юпитер. Следващото й преминаване ще бъде след хиляди години. Жалко, но дотогава ще ни посетят други комети. Източник: OFFNews Наука

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

  • 29 Апр 2024
  • 32
Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, което представлява 1,4 на сто от населението на Европейския съюз (ЕС), показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие

  • 29 Апр 2024
  • 41
Народният певец и пазител на българския фолклор Илия Луков ще изнесе концерт в Поморие по повод патронния празник на града на 06.05.2024 г.

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ НА КРЕАТИВНАТА ИНДУСТРИЯ - ФАРА

*Над 500 професионалисти от комуникационния бранш ще посетят морския град от 6 до 8 юни

КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ Е СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

  • 29 Апр 2024
  • 87
В дните от 1 до 6 май в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ ви очакват празнично настроение и забавления.

БУРГАСКИТЕ МОМЧЕТА ОТ „DÉJÀ VU” ПРЕДСТАВЯТ ПЪРВИЯ СИ САМОСТОЯТЕЛЕН АЛБУМ „ПЪТ КЪМ ВЪРХА” НА 1 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 79
Броени дни преди да отпътуват за турнето си в Канада, успешните музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха".