Почина първият човек, излязъл в открития космос

На 85 годишна възраст почина първият човек, излязъл в открития космос - съветският космонавт Алексей Леонов. Той извършва своето историческо постижение на на 18 март 1965 г. Леонов освен това участва и в първия международен съвместен полет между СССР и САЩ - "Союз - Аполо" през 1975 г. Алексей Леонов е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса - Юрий Гагарин. През 1967 година пък е подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1. Руският космонавт има патентовани 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Леонов е и добър художник, чиито картини често са на космическа тематика и са излагани в големи галерии. Историята на първото излизане на човек в космоса е доста любопитна и героична. Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди, но през това време се случва инцидент. Скафандърът започва да се надува безконтролно и пречи безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Другият космонавт на кораба, П. Беляев, ръчно ориентира капсулата и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход" се приземява в пермската тайга, на стотици километри от най-близкия град. Космонавтите преживяват 2 нощи в сами в дивата гора и при екстремен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет. Мисията "Союз 19", която се скачва с американския космически кораб "Аполо" през 1975 година протича далеч по-безаварийно. Като мисията се превръща в успех по време на Студената война и за СССР и за САЩ. Значението ѝ обаче е предимно дипломатическо. В България Алексей Леонов е почетен гражданин на Велико Търново, Видин, Свищов. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 146
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 145
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.