« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Прокуратурата поиска проверка на частните резиденции в природния парк "Витоша"

Две седмици след като възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на вила "Аглика" в Природния парк "Витоша", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, прокуратурата обяви, че е поискала проверки на цялата т.нар. "Вилна зона Витоша". В средата на юни "Капитал" публикува разследване със заглавие "Вилна зона "Витоша" за собствеността и състоянието на някогашните хижи и почивни станции в планината, превърнати след края на комунистическия режим в частни резиденции. Малко след излизането на публикацията Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на строителния контрол проверка за една от вилите - "Аглика" на Васил Божков. Днес ДНСК съобщи, че е установила незаконни сгради в имота, а междувременно прокуратурата поясни, че е разпоредила и на кмета на София Йорданка Фандъкова да започне проверка. Вилата, бивша резиденция на комунистическия диктатор Тодор Живков, е приватизирана през 1997 г. от банкера Емил Кюлев, а през 2015 г. неговата вдовица Весела Кюлева я продава на Божков. Съсед на укриващия се в Дубай бизнесмен в планината е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. На Витоша имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов ("Главболгарстрой"), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др. Повече четете тук. Сега ВАП посочва, че е сезирала и ДНСК, и кмета Фандъкова да извършат "спешна проверка на място и по документи на така наречената "Вилна зона Витоша". Прокуратурата посочва, че повод за преписката са медийни публикации, в които се споменава, че е вероятно в редица от имотите да са извършвани съществени преустройства или че някои са в изключително занемарено състояние. Проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на Закона за устройството на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.Следва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място, като се отразят и данните за статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес с всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове. Кметът на Столичната община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи на посочените в публикацията като занемарени сгради. Ако бъдат установени данни за престъпления от общ характер следва да се предприемат действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. източник: Дневник

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

„Българската Коледа“ подпомогна още 33 деца през месец юли

  • 03 Авг 2020
  • 147
От началото на 17 - тото издание на благотворителната инициатива са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.

АПИ не знае колко са опасните мантинели на АМ „Тракия“

  • 03 Авг 2020
  • 126
Три седмици след адското меле на магистрала „Тракия“, при 160 км, взело човешки животи, от Агенция "Пътна инфраструктура" все още не знаят колко е дължината на мантинелите по магистралата, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Яйца и домати полетяха към сръбския парламент

  • 03 Авг 2020
  • 124
Протестиращи замеряха сградата на Народното събрание. Събралите се граждани заявиха, че изборите са нередовни и не признават настоящите депутати или днешната учредителна сесия.

Държавата отпуска 82,5 млн. лева в подкрепа на животновъдството

  • 03 Авг 2020
  • 131
Това стана ясно сред среща на представители на бранша при премиера Бойко Борисов и земеделския министър

Алфа рисърч: 6 или 7 партии в следващия парламент, ако изборите са в неделя

  • 03 Авг 2020
  • 128
Това са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг" на Мая Манолова и евентуално Обединени патриоти.