Мидите пак изчезнаха от Черно море

Намаляването на популацията и влошаването на качеството на мидите е било забелязано още миналата година. Това лято обаче там, където до скоро скалите са били обсипани с миди, сега няма нито една. В уредите им се хващат само малки рапанчета, които също не стават за ядене. Панираните рапани или на салата също са деликатес, който се предлага в заведенията по Южното Черноморие. Според рибарите причината за изчезването на мидите през последните години е именно появата на рапаните в родни води. Този хищник се храни основно с миди и когато попадне в затворени морета, каквото е Черно, унищожава този вид буквално за няколко години. Ареалът на рапана е в моретата от Далечния изток и Тихи океан. Предполага се, че е докаран в Черно море чрез кораби, които пристигат от Япония. За първи път е забелязан в пристанището на Новоросийск през 1959 година. След това започва бързо да се размножава. През 70-те години напада пасажите от миди и по българското Черноморие. Уловът на рапани забавя бедствието през 90-те години. Риболовни кораби тралират дъното, а уловът се изнася обратно за Япония. Това води до бързото унищожаване на рапаните, но и на останалите морски обитатели на дъното, като калкана, например. Държавата забранява този вид улов, което дава възможност на рапаните да започнат ново бурно размножаване, което е вече пагубно за мидата. Не могат да спрат процесите дори и професионалните гмуркачи, които ловят рапани с търговска цел. Подобни проблеми с липсата на миди е имало периодично и през минали години – 2011, 2015г. Тревожни сигнали е имало и през 2016 и 2019г. Миналата година учени от Института по рибни ресурси-Варна са алармирали, че проучване до 35 м. дълбочина показва, че пасажите с миди рязко намаляват. Тогава обаче е имало и намаляване на рапаните. Притесненията и на учените, и на рибарите са, че изчезването на мидите, които са естествения филтър на морето, ще доведе и до измиране на цели видове риба в Черно море. В момента в ресторантите продължават да се предлагат миди, но те са от мидарници.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Служебното правителство с промени в правилата за концесия на плажовете

  • 22 Окт 2021
  • 89
Служебното правителство готви промени в правилата за отдаване на плажове на концесия.

Проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси” в Бургас

  • 22 Окт 2021
  • 65
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации осъществи успешно първия етап по проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси”.

Burgas Digital 2021 ни среща с високите технологии

  • 22 Окт 2021
  • 87
Конференцията Burgas Digital 2021 ще срещне високите технологии в областта на изкуствения интелект, роботиката, Индустрия 4.0, концепцията за умни градове и иновативните методи в образованието с бизнеса, науката, предприемачеството, местната власт и професионалните организации в региона.

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

  • 22 Окт 2021
  • 82
До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа".

Общината почиства речните корита и отоводнителни канавки

  • 21 Окт 2021
  • 187
Община Бургас продължава изпълнението на своята програма за намаляване на риска от бедствия и наводнения, като извършва почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност.