Проф. Милен Балтов: Тази есен ще стане ясно кои браншове реално са пострадали от кризата

Процентът на безработица в страната се очаква да скочи още тази есен заради последиците от коронакризата. Тази прогноза не е нова - посочи икономистът професор Милен Балтов. Сега обаче, много ясно ще си проличи кои са най-засегнатите сектори и какви ще са реалните последици за икономиката ни - допълни той. “По време на изолацията много широко се коментираше, че туризмът и транспортът ще са най-засегнатите от затварянето на хотели, ресторанти и спирането на пътуванията. Затова първите финансови мерки на подкрепя бяха насочени именно към тях. Дали беше правилно това тепърва ще си покаже, тъй като по време на неактивния за Черноморието сезон и повече пострадаха планинските ни курорти, където въпреки това нямаше големи загуби. През активните летни месеци по морето повече от очевидно е, че е препълнено с летовници, а намаления данък за туризма, цените са драстично по -високи” - посочи икономистът. Според него, не би трябвало обикновеният данъкоплатец да плаща намаления ДДС за туризма. От кризата това лято пострадаха основно мастодонтите - хотели по големите бетонни курорти, които и без това винаги са били извън закона и са имали проблеми с трудово правните отношения със служителите си - тоест работят без договори, не плащат на служителите си. Спечелиха малките хотели и къщите за гости, хората, които честно и почтено са работили през годините за да създадат своя бизнес. Те трябва да бъдат подпомагани, а не тези, които строят незаконно по дюните - посочват експерти, след анализ на летния сезон. Трябва много внимателно да се анализират последиците от коронакризата за всеки един бранш. Те ще се очертаят по-ясно през тази есента и тогава трябва да се насочат повече финансови мерки там, където наистина има потенциал и където наистина ще бъдат важни за обществото - препоръча икономистът, професор Балтов. По време на криза на първо място това са здравеопазване и образование, социална система и други, но със завишен контрол за разходването на средствата. АВТОР: БОЯНА САВОВА

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Служебното правителство с промени в правилата за концесия на плажовете

  • 22 Окт 2021
  • 334
Служебното правителство готви промени в правилата за отдаване на плажове на концесия.

Проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси” в Бургас

  • 22 Окт 2021
  • 232
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации осъществи успешно първия етап по проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси”.

Burgas Digital 2021 ни среща с високите технологии

  • 22 Окт 2021
  • 249
Конференцията Burgas Digital 2021 ще срещне високите технологии в областта на изкуствения интелект, роботиката, Индустрия 4.0, концепцията за умни градове и иновативните методи в образованието с бизнеса, науката, предприемачеството, местната власт и професионалните организации в региона.

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

  • 22 Окт 2021
  • 239
До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа".

Общината почиства речните корита и отоводнителни канавки

  • 21 Окт 2021
  • 332
Община Бургас продължава изпълнението на своята програма за намаляване на риска от бедствия и наводнения, като извършва почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност.