Два пъти по-малък ДДС е постъпил в хазната от заведенията

За август 2020 г. сумата от кръчмите е 8,414 млн., а година по-рано е била 19,887 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на финансовият министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. При ресторантите и заведенията за бързо обслужване спадът пък е почти три пъти. За този август те са декларирали 5,44 млн. лв., докато за същия месец на 2019 г. са били 14,410 млн. лв. Заведенията за доставка на храна са платили 32 хил. лв. ДДС, или 39,5% от миналия август. При баровете за август 2020 г. са декларирани 2,044 млн. лв., а през същия месец на 2019 г. сумата е била 4,114 млн. лв., става ясно още от отговора на финансовия министър. Данните за юли са почти идентични. Общо браншът е декларирал 7,425 млн. лв. ДДС в сравнение със 17,388 млн. лв. за юли 2019 г. От финансовото министерство заявиха, че намалените приходи от ДДС се дължат основно на по-ниските обороти в ресторантите и баровете. През юли и август обаче за заведенията нямаше ограничения да работят и имало вероятност част от тях да продължават с данъчни измами въпреки намалената ставка, коментират финансисти. При гласуването на по-ниския данък стана ясно, че от НАП очакват загуба от 60 млн. за бюджета за тази година. Разчетите може да се окажат напълно верни, тъй като за два месеца тя вече е 21 млн. лв.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 129
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.

Сензорна стая за децата със специални нужди в бургаската детска градина ”Звездица”

  • 29 Ное 2021
  • 103
Гел плочи, вестибуларна люлка, люлка „утроба”, прожектор с подвижна лампа, сензорен кът и дидактични меки модули, светлинно и оптично оборудване, които стимулират усещанията, са част от чисто новото пространство в ДГ„Звездица” в Бургас.

Внимание, жълт код за опасно силен вятър!

  • 29 Ное 2021
  • 110
Не минавайте близо до големи дървета днес, оглеждайте се и се пазете! Днес в Бургас духа много силен вятър. От сутринта в дежурната стая на Общината са получени двайсетина сигнала за паднали клони и дървета. Затова не вървете в близост до стари големи дървета или го правете с внимание!

Застудяване от вторник следващата седмица

  • 26 Ное 2021
  • 439
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

  • 26 Ное 2021
  • 318
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.