Отбелязваме Световния ден за борба с артрита

Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита. Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града.В Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари. "Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко града", казва професор Румен Стоилов от столичната болница "Свети Иван Рилски". Той изтъкна, че има 20-30 души, които специализират, и в най скоро време ще придобият специалност. Това от своя страна означава, че на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. "Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна", каза той. Проф. Стоилов изтъкна, че клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните заболявания, са едни от най ниските в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получавали най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики. "Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва около сто милиона лева на касата", каза той. Смята се, че ревматичните заболявания са сред основните причини за неработоспособността на населението. Затова темата на световния ден, инициирана от европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания. Източник:Монитор

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 466
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 433
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 437
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 718
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 688
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.