Обсъждат дали да върнат носенето на маски на открито

Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология, съобщиха от министерство на здравеопазването. "Не спират да валят предложенията към нас за връщане на маски на открито. Нямаше лечебно заведение и лекари, и сестри да не поставят това условие, за да продължат да работят.", каза здравният министър в Благоевград. „Ще обсъдим тези техни притеснения с главния държавен здравен инспектор доцент Кунчев. Тогава ще вземем всъщност това решение дали тази мярка да бъде въведена. Тази мярка не е ограничаване, тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране", подчерта проф. Ангелов. Според него мярката ще има две цели - първата да се спасят, колкото се може повече хора от заболяването и втората да се спасят, колкото се може повече здравни кадри - медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно. "Няма да връщаме КПП-ата, защото коронавирусът не се бори с КПП-та. За да се справим с този вирус на първо място е здравият разум - всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да се борим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни, осъзнати, цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски - тоест да спазваме правилата”, изтъкна здравният министър. Професор Ангелов заяви още, че от днес властите ще бъдат изключително безкомпромисни по отношение контрола във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган. „Синхронизирали сме действията на абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен”, категоричен бе той.Санкциите ще бъдат еднакви за всички. „Ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани”, посочи още министърът на здравеопазването.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 321
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 298
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 303
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 586
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 555
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.