« февруари 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна третата фаза от имунизирането с AstraZeneca

Започна третата фаза от имунизирането. Началотo беше поставено в Пирогов с ваксината Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19. Първата пратка от ваксината на AstraZeneca пристигна снощи- 28 800 дози. „Днес ще бъдат ваксинирани служители на Булбио, тъй като те са отговорни за приемането и съхранението на ваксiните които пристигат също така представител на ЦИК ,СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тях.“ каза директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че при имунизирането не трябва да се смесват дозите от различните ваксини. „‚В съответствие с разрешението на употреба и на трите разрешени ваксини това не трябва да бъде правено.“, каза Кирилов. Той обясни, че по отношение на възрастовите ограничения, за които хората се притесняват официалната информация в показанието няма ограничения – над 18 годишна възраст могат да бъдат поставяна ваксината. „Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 са били в по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите в Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината.“ Допълни шефът на Агенцията по лекарства. В рамките на февруари се очакват над 300 хиляди дози от ваксината. В тази връзка има по-голяма гъвкавост по отношение на втората доза от АStraZeneca - тя се поставя между 4 и 12 седмица. Това ще позволи да се ускори ваксинационния процес обясни Богдан Кирилов, тъй като ще могат да се прилагат всички дози. „Това което се обмисля и вероятно ще се вземе утре като решение от ваксинационния щаб е да не се пази втората доза, да се прилагат всички дози, които постъпват в страната. Това ще ускори значително вакснинациония процес.“, допълни Кирилов Разпределението на ваксините на AstraZeneca ще се направи утре, като в един флакон има 10 дози, които не се разреждат, което облекчава служителите. Директорът на Пирогов проф. Стоян Балтов обясни, че тази ваксина логистично е много по-лесна за разпространение и за употреба. Той показа и един флакон и обясни: „В него има 10 дози по 0,5 мл и той може да стои на стайна температура до 24 часа без да е отварян, до 6 часа ако е отворен. В рамките на 6 часа ние трябва да ваксинираме 10 човека за да бъде употребен флакона изцяло. „каза Балтов и допълни, че ако министърът одобри предложението да се прилагат всички дози ще се види как рязко за един месец ще скочат ваксинираните.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас пълни солиден календар със спортни събития, които удължават туристическия сезон

  • 23 Фев 2024
  • 159
Спортният календар на Бургас за 2024 г. се запълва с големи събития, които ще доведат много гости на града. Сред тях има световни и европейски първенства. Община Бургас съдейства и се старае да насочи някои от турнирите към новата държавна зала „Арена“, за да повиши нейната заетост.

Къде тази събота ще измерват кръвна захар, телесни мазнини и калории

  • 23 Фев 2024
  • 142
Община Бургас ще проведе утре, събота, поредна профилактична здравно-информационна кампания с цел консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мол „Галерия“ от 14.00 до 17.00 часа.

Кметът поздрави успешни бургаски спортисти, предстои ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“

  • 22 Фев 2024
  • 365
Кметът Димитър Николов се срещна с изявени бургаски спортисти, за да ги поздрави за постигнати от тях сериозни успехи. В кабинета му гостуваха София Христова и Християна Юлиева. Те тренират в клуб „Нефтохимик“ и са ученички в спортното училище на Бургас.

Белодробната болница в Бургас обявява конкурс за лекари и медицински сестри

  • 22 Фев 2024
  • 360
Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД обявява конкурс за няколко работни позиции:

В Бургас се провежда обучение на 80 учители за промените в климата чрез иновативна методика

  • 22 Фев 2024
  • 356
Общо 80 учители от Бургас участват в иновативно обучение по международна програма, което ще ги подготви да водят самостоятелно работилници за промените в климата сред учениците си. Обучението се провежда в Конгресния център с подкрепата на Община Бургас.