« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна третата фаза от имунизирането с AstraZeneca

Започна третата фаза от имунизирането. Началотo беше поставено в Пирогов с ваксината Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19. Първата пратка от ваксината на AstraZeneca пристигна снощи- 28 800 дози. „Днес ще бъдат ваксинирани служители на Булбио, тъй като те са отговорни за приемането и съхранението на ваксiните които пристигат също така представител на ЦИК ,СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тях.“ каза директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че при имунизирането не трябва да се смесват дозите от различните ваксини. „‚В съответствие с разрешението на употреба и на трите разрешени ваксини това не трябва да бъде правено.“, каза Кирилов. Той обясни, че по отношение на възрастовите ограничения, за които хората се притесняват официалната информация в показанието няма ограничения – над 18 годишна възраст могат да бъдат поставяна ваксината. „Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 са били в по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите в Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината.“ Допълни шефът на Агенцията по лекарства. В рамките на февруари се очакват над 300 хиляди дози от ваксината. В тази връзка има по-голяма гъвкавост по отношение на втората доза от АStraZeneca - тя се поставя между 4 и 12 седмица. Това ще позволи да се ускори ваксинационния процес обясни Богдан Кирилов, тъй като ще могат да се прилагат всички дози. „Това което се обмисля и вероятно ще се вземе утре като решение от ваксинационния щаб е да не се пази втората доза, да се прилагат всички дози, които постъпват в страната. Това ще ускори значително вакснинациония процес.“, допълни Кирилов Разпределението на ваксините на AstraZeneca ще се направи утре, като в един флакон има 10 дози, които не се разреждат, което облекчава служителите. Директорът на Пирогов проф. Стоян Балтов обясни, че тази ваксина логистично е много по-лесна за разпространение и за употреба. Той показа и един флакон и обясни: „В него има 10 дози по 0,5 мл и той може да стои на стайна температура до 24 часа без да е отварян, до 6 часа ако е отворен. В рамките на 6 часа ние трябва да ваксинираме 10 човека за да бъде употребен флакона изцяло. „каза Балтов и допълни, че ако министърът одобри предложението да се прилагат всички дози ще се види как рязко за един месец ще скочат ваксинираните.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Голямо поскъпване на виното и спиртните напитки прогнозират производителите

  • 27 Ян 2022
  • 105
След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола. За това предупреждават производители, вносители и търговци след значителното повишаване на разходите за транспорт, енергия и суровини.

Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи Община Бургас за ползотворното сътрудничество

  • 27 Ян 2022
  • 89
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи за осемнадесети път награди за развитието на българо-германските икономически отношения за 2021 г. С почетен плакет и грамота за ползотворно и тясно сътрудничество бе отличен кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Запишете се за “Киноклас Бургас 2022” към „София филм фест на брега“!

  • 27 Ян 2022
  • 87
Обичате Бургас и искате да снимате любимите си места, морето или творците му? Харесвате документалното кино и искате да създадете филм за своя град? Мечтаете да сте сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор?

Продължават ремонтите по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете“

  • 27 Ян 2022
  • 84
Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект „„Път на културно-историческите ценности през вековете“, по който се реновира и Етнографския музей.

„Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии

  • 26 Ян 2022
  • 170
Заради драстичен отлив на пътници „Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии Бургасбус“ ЕООД уведомява своите клиенти, че поради сложната епидемиологична обстановка и драстичния отлив на пътници, се налага въвеждане на някои временни промени в градския транспорт.