« февруари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Блъснат пешеходец носи вина, ако е пресичал неправилно

Блъснат на пешеходна пътека "зебра" пешеходец има вина за катастрофата в дадени случаи, става от ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Повод за обявеното вчера решение, припомни БНТ, е делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. Шофьорът Диян Станчев беше осъден на 2 години затвор, но съдът прецени, че починалото момиче е съпричинило инцидента, което предизвика силно недоволство в обществото. Пострадалият пешеходецът носи отговорност, "ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост и дори когато водачът кара с превишена скорост", пояснява "Сега". Всекидневникът съобщава за решението на ВКС под заглавие "Пешеходци, сгазени на зебра, може да са виновни за смъртта си". Той иронично припомня, че законът определя пешеходеца като най-уязвимия участник в движението. Пешеходец, който бъде блъснат на пешеходна пътека, но не е спазил правилата, може да бъде приет за съпричинител на смърт или телесна повреда - така обобщава решението "Труд". Погледнато откъм отговорността на шофьора "поведението на пострадалия от пътно-транспортно произшествие пешеходец, когато пресича неправилно, е смекчаващо вината обстоятелство". Това пише в тълкувателното решение. То означава, че ако пешеходец не е спазил правилата, може да се стигне до по-лека присъда , пояснява БТА. Все пак то не е причина наложената на водача присъда непременно да бъде условна. ВКС констатира неправилна съдебна практика спрямо транспортните престъпления по непредпазливост. Тя е свързана с непълно, неточно или схематично мотивиране на съдебните актове. Правото на пешеходеца на пътното платно е абсолютно, когато пресича на зелен светофар, отбелязва още съдът. Тълкувателното решение е подписано с редица особени мнения, сред които и това на председателя на ВКС Лозан Панов. С други думи магистратите много са спорили и не са единни във вчерашното си решение. От друга страна самите текстове на закона са написани така, че правото на пешеходците не може да бъде безусловно. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Задържаха под стража хванатият с два килограма кокаин

  • 19 Фев 2020
  • 165
По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ахмед А., обвинен в държане с цел разпространение на над 2 кг. кокаин.

Сорос обяви война на Фейсбук

  • 19 Фев 2020
  • 144
Милиардерът Джордж Сорос поиска от Марк Зукърбърг и Шерил Санберг да се оттеглят от постовете си. Според него отказът на Фейсбук да премахне политическите реклами помага на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ.

Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък

  • 19 Фев 2020
  • 151
Собствениците на жилища, които ги отдават временно под наем в платформи като Airbnb и Booking вече ще плащат и туристически данък.

Раздаването на храни от БЧК продължава до края на февруари

  • 18 Фев 2020
  • 277
Български Червен кръст-Бургас продължава раздаването на хранителни продукти на бенефициенти по програма „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти –план 2018” с краен срок до 28 февруари.

НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

  • 18 Фев 2020
  • 245
Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите.