Мащабна операция на ГДБОП доведе до неутрализиране на престъпна група, извършвала престъпления с културни ценности

Специализираната операция е проведена на територията на София и областите Варна, Стара Загора и Благоевград. Служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ пристъпили към реализация, съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград, след продължително разследване, в хода на което са събрани данни за противозаконна дейност на организирана престъпна група за търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни ценности. Установено е също договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците срещу значителна сума. При процесуално-следствените действия на 14 адреса са иззети над 500 предмета, носещи белези на културни ценности, сред които: тракийски шлем; антични златни накити от 4-3 век пр.н.е. - 7 части с общо тегло около 400 грама, 22 карата; античен шлем с произход Източна Азия приблизително от 2-ри век пр.н.е. и 2 антични златни обици. Назначени са експертизи за установяване на автентичността им Открити са също така незаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и множество боеприпаси от различен калибър, 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, лаптоп и множество флаш памети. В хода на мащабните действия за срок до 24 часа са задържани 12 души. Действията на разследващите по случая продължават.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Засадиха 2400 фиданки смърч в пострадала от буря гора край Доспат

  • 30 Апр 2024
  • 60
Служители на Южноцентрално държавно предприятие залесиха 2 400 фиданки обикновен смърч на 6 дка площ в местността „Омана“, землището на Доспат.

Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир

  • 30 Апр 2024
  • 79
Благотворителен футболен турнир Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир между училищата : НЕГ”Гьоте”, АЕГ “Гео Милев”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ.

ОТЛИЧИХА АНАЕРОБНАТА ИНСТАЛАЦИЯ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БИЗНЕСА

  • 30 Апр 2024
  • 67
Анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци бе отличена в сектор „Награди за принос в развитието на бизнеса в региона“, категория „Предприятие“ в третото издание на BURGAS BUSINESS AWARDS BURGAS.

ЗЕЛЕНАТА ЗОНА СТАВА ОТНОВО ПЛАТЕНА НА 7 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 84
Община Бургас съобщава, че зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни.

Стартира 14-тото издание на Детска лятна академия за превенция и спорт в община Вeлико Търново

  • 30 Апр 2024
  • 80
Гост на церемонията, която се проведе на специализираните площадки за пожарна и пътна безопасност в с. Балван, беше Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи.