Съвети как да повишим сигурността на дома си и да се предпазим от кражби

За да опазим личното си имущество е необходимо да предприемем превантивни мерки преди предстоящите празнични дни и началото на летния сезон, когато оставяме жилищата си без надзор за продължителен период от време. Анализът на експертите от вътрешното министерство показва, че домовите кражби се извършват предимно през почивните дни, отпуските и празниците, а предпочитани обекти са адреси на състоятелни собственици. Ето защо съветват хората да не съхраняват у дома си големи парични суми и ценности. Ако предстои дългосрочно пътуване, почивка или командировка, да не се съобщава на много хора и в социалните мрежи. За наглеждане на имота е добре да се разчита само на човек от близкото обкръжение. Като една от основните пречки срещу набезите на крадците остава надеждната външна защита на жилището. Експертите препоръчват обезопасяването му да включва сигнално-охранителна техника и стабилна входна врата с надеждни заключващи механизми. Прозорците и балконските врати да бъдат добре укрепени, особено ако апартаментът е на ниски етажи, и да се затварят при отсъствие на обитателите. Домът да се заключва, дори и за кратко излизане от него и в никакъв случай да не се оставя ключ на „тайно място“ навън. Допълнителна преграда пред извършителите е и контролираният достъп до входа на жилищния блок. Друг важен момент е да се подхожда с внимание към непознати хора, които искат да влязат в имота! Под предлог че са инкасатори, доброволци за благотворителни инициативи или предлагат различни услуги, крадците могат да използват повода за проучване на обстановката и в подходящ момент да действат. В случай, че собственик установи противозаконно влизане в дома си е необходимо незабавно да сигнализира в полицията. До идването на оперативната група в жилището не трябва да се пипа и размества нищо. Всяка конкретна информация, която полицаите впоследствие получат от потърпевшите, би била изключително полезна за работата им по разкриване на престъплението.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 295
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 278
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 292
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 299
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 247
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.