Всички търговски обекти в Поморие ще получат нови кофи за събиране на биоразградими отпадъци

Освен заведенията, нови кофи ще получат училищата, детските градини, МБАЛ – Поморие, хотели, пазари и други обекти, генериращи биоразградими отпадъци. Кофите са обозначени с надпис „Само за хранителни отпадъци“, като в тях могат да бъдат изхвърляни хранителни изделия и остатъци, местни и млечни продукти, черупки от яйца, утайка от кафе, градински отпадъци и цветя. Не е разрешено изхвърлянето на пластмасови и метални опаковки, както и изделия от бита. Дейността е във връзка с реализирането на проект между общините Бургас, Поморие и Несебър, чрез който в края на миналата година в Бургас бе официално открита най-модерната в страната анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Заместник-кметът инж. Кунчо Гайдов и Марин Тодоров – инспектор „Опазване на околната среда“ в Община Поморие посетиха инсталацията и наблюдаваха на място работния процес, при който биоразградимите отпадъци се превръщат компост и/или метан, а в регионални депа се депонират минимални количества отпадък. Анаеробната инсталация разполага с капацитет за преработка на 30 000 тона отпадъци годишно. Системата е цялостна, състои се от чисто нови контейнери и съответните моторни превозни средства, които ежедневно ще обслужват тези контейнери безплатно на територията на трите общини по проекта. Чрез едни от най-съвременните уреди и системи, процесите по преработка на отпадъците функционират на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес се получава компост и метан. От полученият биогаз се очаква да бъде получавана около 5 млн. kWh/y (киловатчаса годишно) електрическа енергия. „Изключително важно е да се разбере от всички данъкоплатци, че разделното събиране на отпадъци намалява количеството на депонираните отпадъци, което означава намаляване на разходите, съответно и на таксите за смет. И обратно – извозването на смесени отпадъци увеличава разходите за тяхното депониране, сепариране и преработка, съответно увеличава и сумата, върху която се изчислява таксата за смет на всеки данъкоплатец“, каза инж. Гайдов. Освен на търговските обекти, до края на годината предстои да бъдат раздадени още над 1300 кафяви кофи на гражданите в гр. Поморие, гр. Каблешково и гр. Ахелой. Предстои и разяснителна кампания, в която гражданите и бизнеса да бъдат запознати с измененията на Наредба № 9 на Общински съвет – Поморие, която забранява неконтролираното изгаряне на биоотпадъци; депонирането и/или обезвреждането на им, в случай че могат да бъдат рециклирани или оползотворени на територията на страната; изхвърлянето на биоотпадъци в контейнерите за събиране на смесени битови отпадъци при наличие на изградени системи за разделно събиране на биоотпадъци и др.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 190
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 178
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 190
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 187
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 172
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.