В МОСВ се проведе експертна среща за запознаване с румънския опит при въвеждането на депозитна система

Участниците в работната група – представители на Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Българска асоциация за защита на потребителите, имаха възможност да получат практически съвети как да бъде организирана депозитната система в страната ни. Местата за събиране на депозитните опаковки трябва да са удобни за хората; задължената индустрия покрива разходите на депозитната система; системният оператор да няма право да разпределя печалба; събраните депозитни опаковки да са собственост на оператора – това са най-важните принципи, извлечени от практическия опит в Румъния, които според гостуващите експерти трябва да бъдат спазвани, за да се избегнат проблеми при въвеждането на системата. Румънските експерти представиха структурата на системния оператор на депозитната система, както и етапите и начина за осъществяване на контрол върху неговата дейност. Те споделиха с българските си колеги разбирането, че депозитната система е най-ефективният метод за събиране на чисти и висококачествени рециклируеми материали. Нейното функциониране трябва да бъде паралелно и в допълнение на действащите системи, които изпълняват принципа за разширена отговорност на производителя. На срещата присъстваха и изпълнителите на договора с Министерство на околната среда и водите по обществената поръчка „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“, от които се очаква да предложат логистична организация за внедряването на депозитната система в България при спазване на принципите за ефективност и ефикасност на системата, удобство и справедлив достъп на потребителите, ефективност на разходите и най-нисък екологичен отпечатък при избора между алтернативите. Срокът за изготвяне на анализа е три месеца след подписване на договора, считано от 8 април 2024 г., като резултатите от него ще бъдат подложени на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. Заместник-министър Сиджимов информира, че в МОСВ се очаква в кратък срок да бъдат предоставени становища от членовете на работната група по изготвени от министерството предложения за законодателни изменения, които да определят структурата на депозитната система в България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 63
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 82
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 85
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 95
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: