В МОСВ се проведе експертна среща за запознаване с румънския опит при въвеждането на депозитна система

Участниците в работната група – представители на Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Българска асоциация за защита на потребителите, имаха възможност да получат практически съвети как да бъде организирана депозитната система в страната ни. Местата за събиране на депозитните опаковки трябва да са удобни за хората; задължената индустрия покрива разходите на депозитната система; системният оператор да няма право да разпределя печалба; събраните депозитни опаковки да са собственост на оператора – това са най-важните принципи, извлечени от практическия опит в Румъния, които според гостуващите експерти трябва да бъдат спазвани, за да се избегнат проблеми при въвеждането на системата. Румънските експерти представиха структурата на системния оператор на депозитната система, както и етапите и начина за осъществяване на контрол върху неговата дейност. Те споделиха с българските си колеги разбирането, че депозитната система е най-ефективният метод за събиране на чисти и висококачествени рециклируеми материали. Нейното функциониране трябва да бъде паралелно и в допълнение на действащите системи, които изпълняват принципа за разширена отговорност на производителя. На срещата присъстваха и изпълнителите на договора с Министерство на околната среда и водите по обществената поръчка „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“, от които се очаква да предложат логистична организация за внедряването на депозитната система в България при спазване на принципите за ефективност и ефикасност на системата, удобство и справедлив достъп на потребителите, ефективност на разходите и най-нисък екологичен отпечатък при избора между алтернативите. Срокът за изготвяне на анализа е три месеца след подписване на договора, считано от 8 април 2024 г., като резултатите от него ще бъдат подложени на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. Заместник-министър Сиджимов информира, че в МОСВ се очаква в кратък срок да бъдат предоставени становища от членовете на работната група по изготвени от министерството предложения за законодателни изменения, които да определят структурата на депозитната система в България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 191
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 180
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 191
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 188
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 173
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.