Със законодателни промени вдигат възнагражденията в армията

Проектът е внесен от Комисията по отбрана, а поводът за това е, че липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за некомплекта във въоръжените сили. Повишението на възнагражденията е един от начините за преодоляването му и за повишаване на интереса към военната професия, стана ясно на брифинг в Народното събрание днес, 12 април. Министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение, в специално изявление в Народното събрание. „Българската армия е национална институция. Единодушието на нашия парламент показва, че той проявява необходимото разбиране към проблемите на армията“, подчерта министърът. По думите му – неокомплектоваността влияе върху боеспособността на въоръжените сили. „Недопустимо е да има военни формирования, в които няма нито един офицер и да има сериозен отлив от военната професия“, каза министър Запрянов и подчерта: „В навечерието на 6 май подобно решение ще даде на военнослужещите ни мотивация“. Очаква се това решение да доведе до промяна в нагласите за военна служба и до повишен интерес към служба във въоръжените сили. Новите възнаграждения могат да влязат в сила от 2025 г. В момента с увеличението, гласувано през март от Министерския съвет, началната базова заплата за войник/матрос I клас е 1450 лв. С това увеличение тя ще стане 2200 лв. „За мен това решение е ярко доказателство за държавничество и за национално отговорно мислене“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Това ни задължава нас, военнослужещите и цивилните служители, работещи в системата на отбраната, да превърнем този скъп ресурс, отделен за въоръжение и техника, а сега и за хора, наистина в отбранителни способности и ние ще направим всичко възможно за това“, подчерта адмирал Емил Ефтимов. Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев благодари на всички парламентарни групи за разбирането на проблема и подчерта, че Българската армия няма партиен цвят. Очаква се законодателните промени да бъдат приети преди 6 май и края на това Народно събрание.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 23
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 54
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 56
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 74
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 74
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.