Главната инспекция по труда проведе регионален форум за трудовия травматизъм в град Сливен

Събитието се проведе в сградата на Областната администрация в град Сливен. То е част от стартиралата през м. февруари 2024 г. национална кампания „Прибери се у дома след работа!“ Там някой те очаква.“, организирана по инициатива на ИА ГИТ със съдействието на Министерството на труда и социалната политика. Областният управител Маринчо Христов благодари на Инспекцията по труда за инициативата и за възможността да се обсъди проблемът на областно ниво. На срещата присъстваха още директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ Ирена Иванова, представители на социалните партньори и на работодателите в региона. Инж. Иванов подчерта, че инструктажът не е само подпис. „Когато той не е фиктивен, работниците научават къде са рисковете на работното място, как да се предпазят от тях и как да реагират при възникването им, което е в основата на предотвратяването на инциденти на работното място“, отбеляза той. В своята презентация инж. Александър Борисов – началник на отдел „Анализ на контролната дейност“ в ИА ГИТ, разгледа причините, водещи най-често до трудови злополуки като падане от височина; притискане, премазване, смачкване; удар от падащ предмет; поражение от електрически ток и затрупване от земна маса. За 2023 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Сливен е извършила 1955 бр. проверки в 1700 бр. предприятия с 22 596 бр. работници и служители в тях. Констатирани са 10 042 бр. нарушения. От тях 5021 бр. засягат здравословните и безопасни условия на труд, а 5008 бр. са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. При проверките в област Сливен през м.г. са установени 87 работници да работят без сключен писмен трудов договор. В 32 случая инспекторите по труда са използвали мярката спиране, тъй като установените нарушения са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. Тази мярка има превантивен характер и води до предотвратяване на тежки трудови злополуки, а в някои случаи и до спасяване на човешки живот. В рамките на националната кампания предстои организирането на регионални конференции и в други областни градове в страната.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОБЩИНА БУРГАС, ОБЛАСТНА УПРАВА, ВИК И РИОСВ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ ЗА КЛЮЧОВИ РЕМОНТИ

  • 27 Май 2024
  • 46
Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ синхронизираха действията си за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 100
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 113
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 118
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.