КМЕТОВЕТЕ НА НЕСЕБЪР И СОЗОПОЛ УЧАСТВАХА В ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

В тази фаза зелена светлина получи една индивидуална концепция на Община Несебър – за намаляване на вторичното разпрашаване и замърсяване на въздуха, чрез създаване на зелена инфраструктура в градска среда. По нея, с помощта на иновативни решения, ще бъдат озеленени 60 общински обекта. Другите две са комбинирани и ще се изпълняват в партньорство с Национална спортна академия, Община Сливен, Община Созопол, неправителствени организации и училища. В обсъждането, в качеството на представители на партньорите, участваха кметът на Созопол Тихомир Янакиев и Валентин Добрев – директор „Административно-стопанска дейност“ към НСА. Кметът на Несебър г-н Димитров представи обектите, заложени в комбинираните концепции, които Община Несебър ще реализира след успешно преминаване на процедура по окончателно одобрение: – Научно-изследователския център, включващ аквариум и природонаучен музей, разположен на северния бряг в Новия Несебър, който ще бъде реализиран в партньорство с НСА. – Изграждане на открита амфитеатрална сцена с над 1000 места на северния бряг в Новия Несебър, както и дейности по консервация, социализация и експониране на обекти от „Културно-туристическия маршрут „Духовен път“ ще се изпълнят в партньорство с Община Созопол – включени са църквите „Христос Пантократор“, „Архангел Михаил и Гавраил“ и „Свети Тодор“. Освен инвестиционните проекти, в комбинираната концепция с Община Созопол са предвидени и мерки за превенция и управление на риска от наводнения – възстановяване проводимостта на речното корито на р. Хаджийска и биологично укрепване на бреговете. „Стойността на инвестициите, заложени в трите концепции, които Община Несебър има намерение да реализира, възлиза на над 15 млн. лева. Проектите за строителство на аквариума и амфитеатъра и реставрацията на средновековните несебърски храмове са мащабни и капиталоемки, затова търсим финансови ресурси от външни източници. Работим упорито и имаме проектна готовност за много обекти. Търпението и последователността в преследване на поставените цели винаги се отплаща. Благодаря на моите колеги за работата в отделните фази – от проектиране до осигуряване на средства за реализация.“ – каза Николай Димитров. За представяне на своите проекти и за да изкажат благодарност за доброто съртрудничество думата взеха кметът на Созопол Тихомир Янакиев и директорът „Административно-стопанска дейност“ в НСА Валентин Добрев. Основната цел на интегрирания подход е създаването на концепции в партньорство между общини, публичен сектор, бизнес сектор и неправителствени организации, които на следващия етап от оценката следва да бъдат обсъдени публично на събития, организирани от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 69
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 85
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 83
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 81
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 89
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево