Днес България и Русе празнуват Деня на българския всеучилищен химн, написан в Мъжката гимназия от Стоян Михайловски!

Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892, Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността. Годишнината се отбелязва тържествено с поредица от събития, които ще се проведат в т.нар. „Седмица на Стоян Михайловски“. ⯑Днешният 15 април вече започна празнично за русенските ученици, като във всяко училище и детска градина точно в 9 ч. те изпълниха химна „Върви, народе възродени“. Утре, 16 април, от 16 ч. в Художествената галерия в Русе ще бъдат представени творби, избрани от фонда ѝ, на художници преподаватели от СУ „Христо Ботев“. От 18 часа Регионално управление на образованието – Русе, съвместно с Община Русе, организират концерт на възпитаници на русенските училища в „Канев център“ с вход свободен. В него ще се включат над 150 ученици от 22 училища. ⯑Русенци и гостите на града ще могат да научат повече за рода на Стоян Михайловски, творчеството му и историята около написването на химна с изложба, която ще бъде открита на 17 април (сряда) от 17 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Тя се организира съвместно от РБ „Любен Каравелов“, Държавен архив и Регионален исторически музей-Русе, а неин куратор е доц. Йордан Дойчинов от РУ „Ангел Кънчев“. ⯑СУ „Христо Ботев“ също ще отбележи тържествено годишнината. В четвъртък, 18 април, училището, съвместно с РИМ-Русе, организира тематична кръгла маса. На 19 април от 19 ч. Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голямата зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала „Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор „Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика. ⯑През цялата седмица различни образователни инициативи в русенските училища и детски градини ще популяризират достойното дело на Михайловски, доказващо силата на словото. ⯑Още в началото на април от ОП „Русе арт“ поставиха на редица автобусни спирки, намиращи се в близост до учебни заведения, изработени от общинското предприятие рекламни пана от кампанията за Деня на българския всеучилищен химн.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 87
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 105
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 112
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 126
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: