ЗАМ.-МИНИСТЪР МИТЕВА: СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ СА КЛЮЧОВИ ЗА ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева на дискусия, организирана от „Майко Мила“ и „Национална мрежа за децата“. Наред с развиването на социално-емоционални умения с промените на учебните програми и свързаните с тях методи на преподаване, учениците ще могат да използват придобитото знание в реални ситуации и да развиват умения за живота. Така ще се подобрят и техните образователни резултати. Фокус на дискусията бяха националните външни оценявания в системата на училищното образование, както и стратегическите усилия на министерството на образованието и науката за по-рамкови и компетентностно ориентирани учебни програми. Бяха коментирани международните изследвания като PISA, както и възможните промени в стандартите за оценяване на знанията на учениците. По време на фоума беше засегната и темата за противодействие на агресията. Работим върху методики за предотвратяване на агресията, привлечени са много специалисти, сред които психолози и медиатори, каза Наталия Митева. Сред темите бе грижата за децата в ранна възраст, преминаването на едносменен режим в училищата и необходимостта от строеж на нови сгради в София и големите градове. По Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2024 – 2027 г. предстои строителство на 9 нови училищни сгради. Едната ще е за изцяло ново училище в София, а останалите 8 за нови сгради на съществуващи образователни институции. Други 34 училища ще бъдат ремонтирани и надстроени. Това ще помогне за увеличаването на броя на училищата, преминали на едносменен режим на обучение. Бюджетът на програмата е 240 млн. лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 169
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 156
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 169
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 165
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 159
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.