МАГИСТРАТИ ПОСРЕЩНАХА УЧЕНИЦИ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ГР. КЮСТЕНДИЛ

Събитието се организира съвместно от съдебните органи в града – Окръжните и Районните съдилища и прокуратури. Сред първите посетители бяха ученици от 11-те класове на Природоматематическата гимназия „Професор Емануил Иванов“ в профили „История и цивилизация“ и „Философия“. Те бяха придружавани от учителите по философия и история - Велислава Шурулинкова и Теодора Дамянова. Гимназистите бяха посрещнати от председателя на Окръжен съд - Кюстендил съдия Пенка Братанова, младшия съдия Мина Павлова и от заместника-окръжния прокурор Марияна Сиракова. В рамките на проект „Моята дума“, съпътстващ Деня на отворените врати в Съдебната палата в гр. Кюстендил, децата написаха свои думи на импровизираното табло пред съдебните зали - свобода, достойнство, честност, право, доброта, щастие, надежда, смелост, справедливост. Магистратите разясниха на гимназистите същността на работата на прокуратурата в досъдебното производство, неговото приключване с изготвянето на обвинителен акт или споразумение, за ролята на съда като арбитър, който изслушва всички страни в процеса и постановява присъди. Учениците изявиха желание да присъстват на заседанията на Окръжния съд по наказателни дела. Едно от тях се гледаше от троен състав за налагане на финансови санкции на български граждани, извършили административни нарушения в други държави членки на Европейския съюз. Децата наблюдаваха и разпоредително заседание по дело с обвиняем земеделски стопанин, привлечен към наказателна отговорност за деклариране на неверни данни пред Държавен фонд „Земеделие“ с цел получаване на европейски субсидии. Със съдействието на служителите на „Съдебна охрана“ учениците от ПМГ - Кюстендил разгледаха и помещенията в Съдебната палата, в които се привеждат лишените от свобода и задържаните с мярка за неотклонение „задържане под стража“ преди явяването им в съдебните зали. Гостите на Окръжна прокуратура – Кюстендил бяха 5-класници от Общообразователното училище „Професор Марин Дринов“ – Кюстендил. Окръжният прокурор Камелия Стефанова и нейният заместник прокурор Марияна Сиракова дискутираха с децата важни за тях теми – опасности при сърфиране в интернет, проява на бдителност при пазаруване на напитки на обществени места, хулигански прояви и начини на поведение в нестандартни ситуации. Всички ученици получиха в подарък екземпляри на Конституцията на Република България и комплекти с образователни материали. Денят на отворените врати в съдебните органи в гр. Кюстендил се проведе в рамките на Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2023/ 2024 г.”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Кметът на Карлово и граждани блокират Подбалканския път в сряда

  • 27 Май 2024
  • 2
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път /Републикански път I-6/ и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29.05.2024 г.

Китайското посолство дарява 100 божура на Община Пловдив

  • 27 Май 2024
  • 10
Посолството на Китайската народна република ще дари 100 броя дървовиден божур на Пловдив.

Във Варна откриха Световната купа по спортна гимнастика

  • 27 Май 2024
  • 12
Четирима български състезатели се класираха за финалите на престижното състезание

ДЕЦАТА НА БУРГАС ЩЕ ПРАЗНУВАТ 1 ЮНИ ЦЕЛИ ТРИ ДНИ СЪС FUN&SUN УИКЕНД

  • 27 Май 2024
  • 26
Фолклорни дефилета, народни танци, куклен театър, спортни инициативи, арт работилнички за рисуване и хартиени самолети, шоу програма със сапунени балони и "Детски карнавал" са част от инициативите посветени на най-чакания детски празник, 1 юни.

ОБЩИНА БУРГАС, ОБЛАСТНА УПРАВА, ВИК И РИОСВ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ ЗА КЛЮЧОВИ РЕМОНТИ

  • 27 Май 2024
  • 61
Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ синхронизираха действията си за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.