Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите. 16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев. Президентът отбелязва, че свободният и демократичен дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други. „Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност“, заявява държавният глава. В приветствието си президентът посочва, че нарушенията и дори суспендирането на Търновската конституция не са успели да заличат непреходното й значение за развитието на страната ни. „Днес, когато отбелязваме знаменитата дата, нека си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никой да го принизява“, заявява Румен Радев. По повод професионалния им празник президентът пожелава на българските юристи и съдебни служители да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание да са стожер на законността.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 185
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 173
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 185
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 181
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 169
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.